Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr
Uluslararası Savaş Çalışmaları Sempozyumuna İlgi Büyüktü
Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde "Uluslararası Savaş Çalışmaları Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyuma yirmi ülkeden akademisyenler, araştırmacılar, aktivistler ile öğrenciler katıldı.
29 Ekim 2021 13:40

Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde düzenlenen "Uluslararası Savaş Çalışmaları Sempozyumu"  açılış konuşmalarıyla başladı.

Sempozyumun ilk oturumunda iki ayrı panel gerçekleştirildi. "Savaşın Siviller Üzerinde Etkileri Paneli"nde söz alan Azerbaycan'dan Prof. Dr. Ramazan Gafarli, Lübnan'dan Prof. Dr. Mohamad Ramal, İran'dan Prof. Dr. Akbar Valadbigi ve Fransa'dan Dr. Petra Pellettier görüşlerini paylaştı.

Uzmanlar, savaşın siviller üzerinde açtığı fiziksel ve ruhsal yaralardan söz etti, savaşların adil bir ortamda gerçekleşmesinin önemini vurguladılar. Savaşlardan en çok sivillerin, kadınların ve çocukların zarar gördüğüne işaret eden uzmanlar, savaşların hiç olmamasını temenni ettiler. Ancak bir savaş olacaksa da adil düzen içerisinde gerçekleşmesinin ne kadar önemli olduğunun altını çizdiler. 

 

Sempozyum içerisinde düzenlenen ikinci panel ise "Savaşın Kaybolan Çocukları" idi. Panelde söz alan savaşın çocukları yaşadıklarını anlattı. Filistin'den Doç. Dr. Khalid El Awaisi hem kendi çocukluğundan hem de çocuklarının yaşadığı güçlüklerden, yani yıllardır süren İsrail'in Filistin işgalinden bahsetti, yıllar içerisinde hem kendisinin hem de çocuklarının  yaşadıklarını anlattı.

Yıllarca önce Rusya sonra da ABD işgaline maruz kalan Afganistan'dan Firuz Fevzi de ablasını patlayan bir bomba sonrası kaybettiğini kendisinin ise yaralandığını anlattı. Afganistan'da yıllardır yaşanan şiddet olaylarından en çok çocukların etkilendiğinden bahsetti. Afgan çocukların sosyal yaşantısından görseller paylaşan Firuz Fevzi, Afganistan üzerinden ambargoların kalkmasını ve yardımların ulaşması gerektiğini söyledi.

Panele Bosna Hersek'ten katılan Dajana Barusic ise Avrupa'nın ortasında işgale ve kıyıma uğrayan Bosnalı kadın ve çocukların yaşadıklarından bahsetti. Bosna Hersek'te 50 bin ila 100 bin arasında kadının tecavüze maruz kaldığını ve bu tecavüzlerden doğan çocukların varlığından söz etti. Bunun için Bosna Hersek'te "Savaşın Unutulan Çocukları" adı altında bir dernek kurulduğunu ve bu çocuklara maddi, manevi, psikolojik destek sağlandığını anlattı.

Ve Almanya'da kaybolan çocuklar üzerine araştırmalar yapan Dr. Abdülkadir İnaltekin rakamlar verdi. Şu anda Almanya'da halihazırda 18 bin mülteci çocuğun kayıp olduğunu belirten İnaltekin Avrupa Birliği'nin lokomotif ülkesi Almanya'da, denetimleriyle, yasalarıyla övünen Almanya'da bugün 18 bin çocuğun kayıp olmasına anlam veremediğini belirtti.  Dr. Abdülkadir İnaltekin  mülteci çocukların, mülteci ailelerin yaşadığı zorluklardan da bahsetti.