AB'de Her 3 Kadından 1’i Şiddet Mağduru
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde (25 Kasım) günü yayınlanan bir ankete göre, AB'deki kadınların yaklaşık üçte biri evde, işyerinde veya kamusal alanda şiddete maruz kaldı.
Ankete göre; AB'deki kadınların üçte biri evde, işte veya kamusal alanda şiddete maruz kalırken genç kadınlara yönelik cinsel taciz ve diğer şiddet biçimleri yaşlı kadınlara göre işyerinde daha yüksek düzeyde.
Fiziksel şiddete, tehdide veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların en yüksek oranları Finlandiya (yüzde 57), İsveç (yüzde 53) ve Macaristan'da (yüzde 49) kaydedildi. En düşük oranlar Bulgaristan (yüzde 12), Polonya (yüzde 17) ve Çekya ve Portekiz'de (her biri yüzde 20).
Kadınların yaşadığı cinsel şiddet yine en yüksek kuzey ülkelerinde görülüyor. İsveç'te kadınların %41,0'ı, Finlandiya'da %37,3'ü, Danimarka'da %33,3'ü, Lüksemburg'da %30’u ve Hollanda'da %28,6’sı cinsel şiddete maruz kalmış.
Anket ayrıca, 18 ila 29 yaşları arasındaki genç kadınların yüzde 42'sinin işyerinde cinsel tacize uğradığını ve incelenen tüm yaş gruplarının en yükseği olduğunu ortaya koydu.
Kadına yönelik şiddet genellikle görünmez kalıyor, kadınlar olayları yetkililere (polise veya sosyal, sağlık veya destek hizmetlerine) nadiren bildiriyor. Eurostat, AB Temel Haklar Ajansı ve Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü (EIGE) tarafından 2020 ve 2024 yılları arasında yapılan ankete göre, bu kadınların sadece dörtte biri şiddet olaylarını yetkililere bildiriyor.
AB toplumsal cinsiyete dayalı şiddet anketinden elde edilen sonuçlar, AB genelinde 18 ila 74 yaş arası kadınları temsil ediyor. Anket, aile içi ve eş dışı şiddet de dahil olmak üzere fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet deneyimlerini kapsamaktadır. Ayrıca işyerinde cinsel taciz hakkında da rapor sunuyor.
Anket bulguları aşağıdaki konularla ilgilidir:
-Şiddetin yaygınlığı: AB'de her 3 kadından 1'i yetişkinliklerinde fiziksel şiddete, cinsel şiddete veya tehditlere maruz kalmıştır.
-Cinsel şiddet ve tecavüz: AB'de her 6 kadından 1'i yetişkinliklerinde tecavüz de dahil olmak üzere cinsel şiddete maruz kalmıştır.
-Ev içi şiddet: Birçok kadın için ev her zaman güvenli değildir: Her 5 kadından 1'i eşi, akrabası veya ailesinin başka bir üyesi tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmıştır.
-İşyerinde cinsel taciz: Her 3 kadından 1'i iş yerinde cinsel tacize uğramıştır. Genç kadınlar daha yüksek bir yaygınlık bildiriyor ve her 5 kadından 2'si işyerlerinde cinsel tacize maruz kalmış.
-Şiddetin bildirilmemesi: Şiddete maruz kalan kadınların çoğunluğu bu konuda bir yakınıyla konuşmuş olsa da, her 5 kişiden sadece 1'i bir sağlık hizmeti veya sosyal hizmet sağlayıcısına başvurmuş ve her 8 kadından sadece 1'i olayı polise bildirmiştir.
AB toplumsal cinsiyete dayalı şiddet araştırması, AB içinde sırasıyla resmi istatistikler, insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinden sorumlu üç kuruluş olan Eurostat, FRA ve EIGE tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi. Veri toplama Eylül 2020 ile Mart 2024 arasında gerçekleşti. Anketin sonuçları, AB genelinde politika yapıcıların kadına yönelik şiddetle daha iyi mücadele etmelerini ve mağdurlara daha etkili destek vermelerini sağlayacak veriler sağlıyor.
Kaynak: AB Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet Anketi - Önemli Sonuçlar