İşte Araştırmada öne çıkan çarpıcı sonuçlar;
TÜRKİYE
Nüfustaki oranı: %100
Şubat 2018’de 15 yaş üstü nüfusu temsilen 5793 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiğimiz Hayat Tarzları 2018 araştırmasında kişilere 24 saatlerini neler yaparak geçirdiklerini sorduk. Her bir saat diliminde ayrı ayrı 11 farklı kategorideki aktivitelerin hangilerini gerçekleştirdiklerini öğrendik.
Cinsiyet: Kadınlar
Nüfustaki oranı: %49
Cinsiyet: Erkekler
Nüfustaki oranı: %51
Yaş: Gençler (15-32 yaş)
Nüfustaki oranı: %36
Yaş: Orta Yaşlılar(33-48 yaş)
Nüfustaki oranı: %33
Yaş: Yaşlılar (49 yaş üstü)
Nüfustaki oranı: %31
Çalışma Durumu: Üst Düzey Çalışanlar (Özel sektör, devlet memuru, Serbest meslek, İş adamı)
Nüfustaki oranı: %15
Çalışma Durumu: İşçiler
Nüfustaki oranı: %8
Çalışma Durumu: Ev Kadınları
Nüfustaki oranı: %25
Çalışma Durumu: Öğrenciler
Nüfustaki oranı: %12
Çalışma Durumu: Emekliler
Nüfustaki oranı: %12
KÜMELER
Kümeler: 1 - Endişeli Modernler
Nüfustaki oranı: %9
Endişeli Modernler günde ortalama 4,5 saatlerini işe, 3,5 saatlerini de internete harcıyor. İnterneti en fazla kullanan grup olmanın yanında sosyalleşmeye de ortalama 1,5 saat ile gün içinde en fazla zaman ayıranlar onlar.
Metropolde yaşama oranı en yüksek küme, üçte biri İstanbul’da, kadın-erkek oranı eşit, çok genç, üçte biri 25 yaş altı, yarısı üniversite ve üzeri eğitimli, İstanbul ve Ankara doğumluların oranı yüksek, kendisi göçmüş oranı en fazla, metropolde büyümüş, annesi-babası eğitimli, yarıdan fazlası bekâr, tek başına yaşayan çok, üst düzey ve öğrenci oranı yüksek, yüzde 90’ı kendisini Modern olarak tanımlıyor, yüzde 40’ı CHP seçmeni, yüzde 80’i içki içiyor, yazlık sahipliği oranı en yüksek, dörtte üçü son 3 ayda internetten alışveriş yapmış, örtünen yok, diğer etnik kökenlerden olanların oranı da yüksek, yüzde 17’si ateist.
Kümeler: 2 - Mazbut Modernler
Nüfustaki oranı: %6
Mazbut Modernler günde 2,5 saaten fazla zamanı televizyon izlemeye, 3,5 saatlerini de işe ayırıyor.
Metropollü, İstanbullu/Egeli, en yaşlı 2. küme, eğitim durumu Türkiye ortalamaları ile aynı, çoğu göçmüş, büyüdüğü yer daha şehirli, yaşa göre anne-baba eğitimi yüksek, 1-2 kişilik küçük hanelerde yaşıyorlar, emekliler, yüzde 70’i Modern, yarısı CHPli, yüzde 9’u HDPli, hukukun üstünlüğüne inanıyorlar, sivil toplum üyeliği yüksek, en solcu küme, yüzde 44’ü içki içiyor, internet alıverişinde Türkiye ortalamasından farklılaşmıyorlar, en çok komşularıyla görüşüyor, kültürel etkinliklere katılım ortalamadan biraz fazla, kiracılık yüksek, apartmandalar ancak site içinde yaşama oranları düşük, geçinmekte en zorlanan küme, üçte biri Alevi, yüzde 70’i başını örtmüyor, diğer etnik köken ortalamaya göre daha çok, 5’te 1’i Ateist ya da inançsız.
Kümeler: 3 - Muhafazakar Modernler
Nüfustaki oranı: %15
Muhafazakâr Modernler günde yaklaşık 4 saatlerini çalışmaya, 2,5 saatlerini televizyona, 2,5 saatlerini ise internete harcıyorlar.
Metropollü, çok genç, kadın-erkek oranı eşit, eğitimli, şehir ve metropolde büyümüş, annesi-babası ortalamadan daha yüksek eğitimli, yarısı bekar, 3-5 kişilik çekirdek ailelerden oluşuyor, beyaz yaka, esnaf veya öğrenciler, yarısı kendini Modern olarak tanımlıyor, Dindar Muhafazakâr yok, Ak Partili oranı düşük, kararsız çok, CHP ve MHP seçmeni Türkiye ortalamasından yüksek, hukukun üstünlüğünden yana, solcu, internetten alışverişe meraklı, okul ve iş arkadaşlarıyla sık sık görüşüyor, kültürel etkinliklere katılım oranı yüksek, kiracılar, apartmanda yaşıyorlar, örtünmüyor, Ateist ve sofu değil, inançlı ya da dindarlar.
Kümeler: 7 - Dini Muhafazakarlar
Nüfustaki oranı: %11
Dini Muhafazakârlar günde 4.5 saatten fazla zamanı çalışarak geçiriyor, işe en uzun süre ayıran küme. 1,5 saatini ise ibadet ederek geçiriyor.
Kentliler, erkek oranı yüksek, eğitim durumu Türkiye ile aynı, evli oranı yüksek, haneler ortalamadan biraz daha kalabalık, esnaf oranı en yüksek küme, Dindar Muhafazakâr, ağırlıklı olarak Ak Parti seçmeni, parti üyeliği en fazla olan küme, yarısından fazlası dini kuralların toplumu şekillendirmesi gerektiğini düşünüyor, en sağcılar, içki içmiyor ama yarısına yakını başkalarının içmesinden rahatsız olmuyor, iş arkadaşları ile sık sık görüşüyor, kültürel etkinliklere katılımda Türkiye ortalamasından farklı değiller, ev sahipliği yüksekçe, müstakil ev ve gecekondu oranı yüksek, kıt kanaat geçinmiş, Hanefi Müslüman, örtünüyor, dindar.
Kümeler: 8 - Kırsal Gelenekselciler
Nüfustaki oranı: %12
Kırsal Gelenekselciler günde 2 saatini ibadet ederek, 3 saatini televizyon izleyerek geçiriyor.
Kırda yaşıyor, ortalamadan biraz daha yaşlı, düşük eğitimli, 3’te biri doğu bölgelerinde doğmuş, göçmemiş, yarısı köyde büyümüş, evli, kalabalık hanelerde yaşıyor, evkadını ve emekli oranı yüksek, yarısı Dindar Muhafazakâr, 3’te 2’si Ak Partili, dine göre günah olanın suç olması gerektiğini ve dini bütün birisinin zaten ahlaklı davranacağını düşünüyor, sağcı, içki içmiyor, içilmesini istemiyor, internetle ilişkisi az, komşularıyla görüşüyor, müstakil ev veya apartmanda yaşıyor, ağırlıklı olarak Sünni Hanefi, örtünüyor, çok dindar.
Kümeler: 9 - Hayata Tutunanlar
Nüfustaki oranı: %15
Hayata Tutunanlar günde 2 saatten fazla zamanı ev işi yaparak, yaklaşık 3,5 saati televizyon izleyerek geçiriyor. İnternet kullanma süreleri düşük, uykuya en fazla zaman ayıran küme.
Kırsalda yaşıyor, Uzaktakilerden sonra en yaşlı küme, kadın oranı biraz daha yüksek, çok düşük eğitimli, yarısı köyde büyümüş, çok büyük oranda evli, kalabalık hanelerde yaşıyor, evkadını ve esnaf oranı daha çok, Geleneksel Muhafazakâr oranı en yüksek küme, neredeyse yarısı kararsız ve oy kullanmaz, din ve hukuk konusunda ülke ortalamasından farklılaşmıyor, içki içmiyor ama içmeyen diğer kümelere göre en tahammüllü, kültürel etkinliklere pek katılmıyor, en sık komşuları ve ardından hemşehrileriyle görüşüyor, ağırlıklı olarak müstakil evde oturuyor, kıt kanaat geçiniyor, Şafii Müslüman ve Kürt oranı diğer kümelere göre yüksek, 4’te 3’ü dindar veya sofu.