Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Siyah Kıtada Beyaz Adamın Sonu

 

 Bu yazı 17.09.2024 tarihinde yayınlanmıştır.

*Mithat Işık/SDE Savunma ve Güvenlik Koordinatörü

 

Avrupa ve Amerika’nın 500 yıllık sömürü düzeni sona eriyor. Emperyalistlerin zengin olmalarının nedeni Güney Amerika, Asya ve Afrika’nın yer altı ve yer üstü zenginliklerinin sömürülmesiydi. Bu coğrafyanın sadece altınını, gümüşünü, baharatını sömürmediler. İnsanlarını da köleleştirdiler. Batılı sömürgeciler ve köle tacirleri, Avrupa’daki hayvanat bahçelerinde sahra altı Afrika yerlisi insanları hayvan gibi sergilediler. Bu insanlık dışı uygulamayı da “Bakın biz bu insanların eğitiyoruz, bunlara demokrasiyi, insan haklarını götürüyoruz” yalanlarıyla savunmaya çalışıyorlar, sömürme düzenlerini meşrulaştırmak istiyorlardı.

Batının karanlık yüzünün en belirgin özellikleri sömürgecilik ve köleliktir. Bunlar sadece kazanmayı ve sömürmeyi düşünüyorlardı. Bu nedenle önlerine çıkan tüm askeri ve siyasi engelleri bertaraf ederek yollarına devam ediyorlardı. İnsanların emeğini sömürdüler. Gençliklerini, ümitlerini, hayallerini dahi sömürerek zenginleştiler. Büyük sermaye sahibi oldular. Afrika ülkeleri ulusal kurtuluş savaşları vererek devrimler yaparak bağımsızlıklarını kazandılar. Ancak emperyalistler yine de Afrika’da bazı ülkeleri sömürmeye devam ettiler. Beyaz efendiler çeşitli yollarla sömürmeyi sürdürdüler.

2000’li yıllarda Afrika’da ikinci dalga bağımsızlık süreci başladı. Bu süreçte ABD, İngiltere, Fransa, Portekiz, Belçika, Hollanda vs. gibi sömürgecileri topraklarından çıkardılar. Diğer bir ifadeyle sırtlarından attılar. 2000’li yıllarda Afrika’da diplomaside önemli gelişmeler yaşanmaya başlandı. Çin-Afrika işbirliği formu başladı. 25 Mayıs 1963’te kurulan Afrika birliği örgütünün etkinliği artmaya başladı. Afrika-Çin işbirliği formu üç yılda bir değişik temalarla toplanıyor. Bu yılki(2024) yılı formun konusu barış ve güvenlik olarak seçildi.

Afrika kendi barış gücünü oluşturmak için çalışmalara başladı. Afrika kendi barış gücünü oluşturarak kıtadaki çeşitli meydan okumalara çözüm bulmayı amaçlıyor. Hedef 1963 yılında kurulan Afrika birliği kuruluşunun yüzüncü yılında küresel güç merkezi olmak.

Afrika küresel güç olma yolundaki ilk adımını Rusya-Ukrayna savaşında arabulucu olarak attı ve Moskova ve Kiev’e hazırladığı barış pınarını sundu. Güney Afrika, İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırıma karşı uluslararası adalet divanına dava açarak liderlik yaptı. Afrika’nın yükselen siyasi liderliği her geçen yıl artarak devam ediyor. Afrika’nın 53 ülkesi yüzüncü yıl vizyonu çerçevesinde hedeflerini hızlandırmak için Çin ile işbirliğini geliştiriyor. Başta ABD, İngiltere ve Fransa Çin ile Afrika’nın işbirliğinden çok rahatsız. Bu ülkeler sahip oldukları medya gücüyle uzunca bir süredir kara propaganda yapıyorlar. Çin’in Afrika’yı sömürdüğünü, borç batağına düşürdüğünü iddia ediyorlar. Bu ülkelerin kara propagandasına rağmen 54 Afrika ülkesinin 53’ünün devlet ve hükümet başkanları, dışişleri bakanları formda yer alıyor.

Çin-Afrika İlişkilerinin İlkeleri

-Çin Afrika ülkelerinin içişlerine karışmayacak,

-Tercih ettikleri kalkınma yoluna karışmayacak,

-Dışarıdan irade dayatmayacak,

-Yardımlar siyasi şartlara bağlanmayacak,

-Yatırım ve finans işlerinde bencil davranmayacak.

Batı’nın tüm kara propagandasına rağmen Çin ile Afrika’nın kazan-kazan ilkesi doğrultusunda ilişkileri devam ediyor. Afrika ülkeleri zenginleştikçe güçlü ekonomi, güçlü ordulara sahip olacaklar, aralarındaki sorunları çözecekler. Böylece kurulacak olan çok kutuplu dünyada, Afrika’da ayrı bir kutup ve güç olarak yerini alacaktır. Afrika birliği örgütü Afrika devletlerinin bağımsızlıklarını, egemenliklerini kazanmaları ve sömürgeciliğe son verilmesi ilkeleri doğrultusunda 1963 yılında kurulmuştu. Afrika’daki yoksulluğun ve güvenlik sorunlarının temel nedeni Batılı emperyalist güçlerin sömürgecilik faaliyetlerinden başka bir şey değildir. Emperyalist devletlerin, Afrika’da yaptığı sömürü ve zulümler insanlık tarihinde kara bir leke olarak yerini almıştır. Afrikalı genç nesillere düşen görev atalarına yapılan zulmü unutmamak ve unutturmamaktır.