Binali Yıldırım Meclis Başkanı mı oluyor?

Yeni hükümet sisteminin devreye girmesiyle birlikte görevi sona erecek olan Başbakan Binali Yıldırım'ın Meclis Başkanlığı'na aday olarak gösterileceği iddia edildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Genel seçimlerin tamamlanmasının ardından Türkiye yeni sisteme geçiyor. Yeni sistemde Başbakanlık kurumu kapatılıyor. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; Türkiye Cumhuriyeti'nin son başbakanı Binali Yıldırım'ın yeni görevi belli oldu.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine ilişkin kesin sonuçların 5 Temmuz'da ilan edilmesi ile birlikte, yeni Meclis'in ve yeni hükümetin göreve başlama takvimi de işlemeye başlayacak.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık problemleri nedeniyle TBMM'ye ‘geçici başkanlık' yapamayacağı, bu nedenle TBMM'nin ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İyi Parti Ankara Milletvekili seçilen Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanacağı belirtiliyor. Meclis İçtüzüğüne göre ikinci derecede en yaşlı üyenin de Başkanvekilliği görevini yerine getirmesi gerekiyor.

BİNALİ YILDIRIM'IN İSMİ ÖN PLANA ÇIKIYOR

‘Cumhur ittifakının' ilk sınavı ise TBMM'deki başkanlık seçimleri olacak. Taslak takvime göre, Meclis başkanlığı için adaylar 13 Temmuz'a kadar bildirilecek.

Başkanlık seçimlerinin ise 18 Temmuz'a kadar tamamlanması gerekiyor. AK Parti ve MHP'nin Meclis başkanlığı konusunda ortak bir aday üzerinde uzlaşmasına kesin gözüyle bakılırken, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım'ın ismi ön plana çıkıyor.

Kulislerde, MHP'li bir ismin de aday gösterilebileceği konuşuluyor. AK Parti ve MHP uzlaşamazsa bile, (MHP muhalefet bloğuna yer almazsa) AK Parti'nin 295 olan sandalye sayısı kendi adayını son turda seçtirmeye yeterli oluyor.

Meclis iç tüzüğüne göre, ilk iki oylamada 400, üçüncü oylamada 301, dördüncü oylamada ise en fazla oyu alan aday Meclis Başkanı seçiliyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA