Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

'New York Times'ın beyin göçü haberi doğru değil'

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nden yapılan açıklamada, New York Times (NYT) gazetesinin Türkiye'den ülke dışına yapılan beyin göçüyle ilgili haberinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
SDE Editör
07 Ocak 2019 14:49
A+
A-

BBC

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, The New York Times (NYT) gazetesinin Türkiye'den ülke dışına yapılan beyin göçü haberindeki verilerin doğru olmadığını ifade eden bir açıklama yayımladı.

Gazetenin haberinde Türkiye'den yurt dışına göçün "rekor rakamlara ulaştığı", göçün başlıca sebeplerinin de 'kayırmacılık ve artan otoriterleşme" olduğu belirtiliyordu.

Haberle ilgili Cumhurbaşkanlığı'nın İnsan Kaynakları Ofisi'nden "Beyin göçü hakkında basında çıkan asılsız haberler ile ilgili açıklama" başlığıyla şu yanıt verildi:

"The New York Times gazetesi internet sitesinde 2 Ocak 2019 tarihinde Carlotta Gall tarafından kaleme alınan, kimi yabancı ve yerli basın organlarında haberi yapılan yazıda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri referans gösterilerek, "2017 yılında Türkiye'den göç eden Türk sayısının çeyrek milyonun üzerinde" olduğu iddia edilmiştir.

Ancak kamuoyuna açık olan TÜİK verilerine bakıldığında 2017 yılında Türkiye'den göç eden vatandaşlarımızın sayısının yazıda iddia edildiği üzere çeyrek milyonun üzerinde değil, aksine 113 bin 326 kişi olduğu görülmektedir.

Bu sayı iddia edilenin yarısından daha azdır. Bununla birlikte Türkiye'ye yurt dışından göç eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı 101 bin 772 kişidir ve yurt dışına verilen net göç sayısı 11 bin 554 kişidir.

The New York Times makalesinde bahsedilen çeyrek milyon ifadesi, yurtdışına göç eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısını değil, yurtdışına göç eden vatandaşlar ve yabancı uyrukluların toplamını ifade etmektedir. Türkiye'ye geri göç eden vatandaşları ve yabancı uyrukluları içermemektedir. Türkiye İstatistik Kurumu internet sitesinde yer alan verilere ulaşılabilir.

The New York Times'un bu maddi hatayı ivedilikle düzelteceğini ve benzeri yayımlar yapan kuruluşların, doğru veriler üzerinden, objektif ve daha özenli habercilik yapacağını ümit ediyoruz."

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.