Yargıya Müdahaleye Kalkışan TÜSİAD’a Soruşturma Başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "Sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklaması elbette demokratik bir hak olmakla birlikte, yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları, demokrasinin ruhuna ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır."

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras hakkında soruşturma başlatıldı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında gerçeğe aykırı, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikli sözleri nedeniyle adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen soruşturma başlatılmıştır."

Ne olmuştu?

TÜSİAD'ın 13 Şubat'ta toplanan Genel Kurulu'nda derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan konuştu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, TÜSİAD Genel Kurulunda yaptıkları konuşmalarda Türkiye'nin hukuk sistemine ve siyasete ağır eleştiriler yönelttiler.

Her ikisi de Zafer Parti'li Ümit Özdağ, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş, karanlık menajer Ayşe Barım’ın tutuklanması, Ekrem İmamoğlu’na açılan soruşturma, belediyelere atanan kayyımlar ve ordudan ihraç edilen teğmenlere yönelik yargılamaları eleştirdiler.

Tepkiler

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TÜSİAD'ın açıklamalarına tepki göstererek, "Sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklaması elbette demokratik bir hak olmakla birlikte, yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları, demokrasinin ruhuna ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır" dedi.

Tunç, "Ayrıcalıklı kesimlerin yön verdiği Türkiye'nin artık geride kaldığını anlamayanlar şunu bilmelidir ki, hiç kimse veya hiçbir kuruluş, kendisini milletin iradesinin ve hukukun üstünde göremez." ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye eski Türkiye değil" diyerek TÜSİAD'a tepki gösterdi. Kacır: “Dünya lideri olduğumuz İHA'lar SİHA'lar size gurur vermiyor mu? Milli otomobilimiz sizce de çok önemli kazanım değil mi? TEKNOFEST kuşağının ayak seslerini duymuyor musunuz? İş insanları sanayicilere parmak sallamasın. Vazgeçin bu karamsar üsluptan. Türkiye eski Türkiye değil.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ülkemizin büyümesini ve kalkınmasını isteyen; üretim ve istihdama destek veren her kesimin yanındayız. Ancak milli iradeye ve milli iradenin meşru temsilcilerine parmak sallamak kimsenin haddine değildir.

Geçmişte kalan vesayet alışkanlıklarını bugünün Türkiye'sine taşımaya çalışmak milletimize ve ülkemize yapılan büyük haksızlıktır ve hadsizliktir.

Siyasete ve bağımsız yargıya “istikamet” çizilen, demokrasiye “balans ayarı” verilen dönemlerin geride kaldığını unutanlara tekrar hatırlatmak isteriz ki…

Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlam iradesi ve aziz milletimizin desteğiyle birilerinin hasretini çektiği vesayet odakları artık ortadan kalkmıştır!” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise X üzerinden yapığı paylaşımında, “Demokrasilerde sivil toplum kuruluşlarının ülke gündemine dair açıklama yapmaları ve değerlendirmede bulunmaları en doğal haklarıdır.

Ancak ülke gündemine dair değerlendirme yapma hakkı ile siyaseti şekillendirme ve yargıya talimat verme girişimleri birbirinden ayrı hususlardır. Aradaki farkı oluşturan, demokrasiye bağlılık ve hukuka saygıdır.

Maalesef Türkiye’de bazı sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki sicilleri sorunludur; geçmişlerinde askeri vesayete ve yargı vesayetine verdikleri destek hafızalardan silinmemiştir. Ayrıca kendi geçmişlerinde alenen meşru hükümeti hedef alma ve görevden gönderme faaliyetleri manşetlerde yer bulmuştur.

Bu nedenlerle TÜSİAD yönetimi, bu ülkede demokrasi mücadelesi verenlerin “güven bunalımı” deyince ilk aklına gelenlerden birinin neden TÜSİAD’ın yaklaşımları olduğu ile yüzleşmelidir.  TÜSİAD, demokrasi konusundaki kötü sicilini geride bırakmak için çaba göstermelidir.

AK Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisini siyasetin üzerinde gören hiçbir girişime izin vermeyiz.

Siyasetin demokratik alanını korumak için eskisinden daha kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA