Moderatörlüğünü SDE Başkan Yardımcısı Alper Tan’ın yaptığı ‘‘Dünya ve Bölgemizle İlgili 2020 Değerlendirmesi ve 2021 Tahminleri’’ başlıklı yılın son konferansında SDE Başkanı Tümgeneral (E) Doç. Dr. Güray Alpar çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Geride bıraktığımız 2020 yılının Covid-19 ile hatırlanacağını belirten Alpar, gündemimizi meşgul eden bu virüs sebebiyle dünyadaki mevcut çatışmalara kısa bir ara verildiğini ve bu kısa aradan sonra çatışmaların ve mücadelelerin kaldığı yerden devam ettiğini ifade etti.
Alpar, son 30 yıldır mevcut uluslararası sistemin yapay bir dünyada sahte düşmanlarla mücadele ettiğini ve esas tehlikelerin insanlardan saklanarak, insanların yaşam haklarının ikinci plana atıldığını söyledi. ABD’nin silahlanma alanında yaptığı yatırımlar ve harcamalar göz önüne getirildiğinde Covid-19 sürecinde sağlık hizmetlerinde bu kadar harcama yapılmadığını ve hatta Avrupa’da yaşlıları ölüme terk ettiklerini, İsrail’de ise yaşlılara müdahale edilmemesi için yasa çıkartıldığına dikkat çekti. Uluslararası sistemin insana yeniden değer veren bir sisteme evirilmesi gerektiğini ve mevcut sistemin insana değer vermediğini, Covid-19 sürecinde de bunu somut örneklerle gördüğümüzü açıkladı. Bazı ülkelerin insan merkezli olmayan kişisel çıkarları doğrultusunda hareket ederek kendi toprakları dışındaki kaynaklara yöneldiğini ve bununla da kalmayarak o bölgelerde yaşayan insanların birbirine düşürüldüğünü belirten Güray Alpar, “2021 yılının 2020 yılından farklı olmasını istiyorsak bu sorunların üzerine gitmeliyiz” dedi.
SDE Başkanı Tümgeneral (E) Doç. Dr. Güray Alpar, Geçtiğimiz yüzyılda Avrupa’nın bir nüfus artışı yaşadığını bununla birlikte teknolojinin kullanımının Avrupa’yı bir güç haline getirdiğini fakat 2. Dünya savaşı esnasında enerjilerini birbirleriyle savaşarak tüketmelerinin bu üstünlüklerini düşüşe geçirdiğini ve günümüzde de bu üstünlüğü kaybetmeye devam edeceklerini açıkladı. Avrupa bugün gelinen noktada geçtiğimiz yüzyıla kıyasla nüfus artış oranının büyük düşüş yaşadığını ve Avrupa’nın dünyadaki etkinliğini başta teknoloji bakımından olmak üzere çok yönlü azaldığını ifade etti.Avrupa’nın çevresinde ekonomik ve siyasi olarak yeni güç unsurlarının da ortaya çıktığına dikkat çeken Alpar, “Türkiye Avrupa’nın savunma güvenliği açısından önemli bir unsur ve Avrupa kendi içindeki azınlık lobi faaliyetlerinin etkisinde kalarak dar bir bakış açısıyla Türkiye’ye yaklaşıyor. Ancak bunun uzun vadede Avrupa için olumsuz sonuçları olacaktır” dedi.
Küresel güç unsurları ve onlarla birlikte hareket eden ülkeler hakkında önümüzdeki dönemde olası ihtimallere de değinen Alpar, Avrupa’da diğer ülke kaynaklarının sömürülmesiyle üst seviyede yaşam standartların oluşturulduğu ve sömürge alanlarının daralmasıyla mevcut yaşam standartlarının Avrupa’da gerilemeye başladığını açıkladı. Bu üst düzey yaşam standartlarında Avrupa halkının rahat bir hayata alıştığını ve bu durumun aksi seyri Avrupa’da önümüzdeki süreçte halk ayaklanmalarına sebep olacağını belirtti. Örnek olarak Fransa’da gerçekleşen ayaklanmalara dikkat çeken Alpar, bu durumun Fransa için önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini ve Fransa’da yaşanan halk olaylarının benzerlerinin diğer Avrupa ülkelerinde de gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.
ABD’nin yayılmacı politikası çerçevesinde çok büyük harcamalar yaptığını, bunun yanında askeri olarak birçok kayıp verdiğini ve bu durumun ise ABD içinde psikolojik olarak olumsuz yansımaları olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu bağlamda bugün gelinen noktada ABD izlemiş olduğu yanlış politikalar sebebiyle bazı bölgelerden çıkmak zorunda kaldı ve bu sürecin benzerlerine ilerleyen dönemlerde de şahit olacağız.”
“ABD’nin rakipleri tarafından yanlış yönlendirmelerle enerjisinin boşa harcanması hedeflenmiş olabilir” diyen Alpar, 2017 yılından bu yana yayınlanan Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde ABD’nin Siber Güvenliği en yüksek ülke olarak gösterilmesi 2020 yılında maruz kaldığı Siber Saldırı sonrasında hazırlıksız yakalanması sebebiyle raporların gerçeği yansıtmadığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Çin’in ekonomik olarak gelişme gösterdiğini ama kendi içinde sosyal olayların olduğunu bu olayları tedbir alırken çok sert bir şekilde uyguladığını söyleyen SDE Başkanı Tümgeneral(E) Doç.Dr. Güray Alpar, ilerleyen yıllarda halkın refah düzeyinin artması, beklentileri artıracak olması sebebiyle Çin’in baskıcı politikası karşısında sosyal olayların özellikle Hong Kong ve Doğu Türkistan’da artacağını söyledi. Ayrıca Çin’in dış politikasına baktığımızda bölgede Hindistan ile mücadelelerinin de yükselişe geçeceğini ifade etti.
Rusya’nın ekonomik durumu ile askeri durumu arasında çok büyük farklılık olduğuna dikkat çeken Alpar, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde bulunmadığını ama askeri güç olarak baktığımızda Dünya’nın ilk üçü arasında yer aldığını belirtti. Ekonomi ile askeri teknolojinin bir arada ilerlemesi gerektiğini ifaden eden Alpar, bunu Rusya’nın bir arada götüremediğini ve ilerleyen yıllarda Rusya’nın ekonomik yönden büyük sıkıntı yaşayacağını söyledi. Ekonomisinin kaldıramayacağı büyüklükte yayılmacı bir politika uyguladıklarına dikkat çekerek bundan dolayı ilerleyen yıllarda Libya, Suriye, Afrika gibi bölgelerde uzun vadede kalmasının imkânsız olduğunu ifade etti.