Tevfik ERDEM

Tevfik ERDEM

Tüm Yazıları

Yıldırım ve İmamoğlu’nun Canlı TV Programı

10 Haziran 2019
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

 

Televizyon ekranlarında siyasi parti liderlerinin canlı yayında tartışma programına katılması, siyasi kültürümüzün nostaljik bir unsuru olarak tarihteki yerini aldı. Seçimler yaklaştığında zaman zaman gündeme gelse de bu programlar gerçekleşmiyor. Ancak 23 Haziran 2019’da yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylardan Ekrem İmamoğlu’nun diğer aday Binali Yıldırım’ı canlı yayına davet etmesi karşılık buldu. İstanbul seçimlerinin adeta bir genel seçim havası içinde geçiyor olması da bu canlı yayın hakkındaki beklenti ve ilgi düzeyini yükseltti.

Süreç, Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu’nun bir araya gelecekleri bu canlı yayında sunucu-moderatörün kim olacağı tartışmasını da beraberinde getirdi. Zira medyada 31 Mart öncesi adayların programlarını sunan moderatörlerden bazıları sert tartışmalara konu olup, adayların puanını etkileyen kişiler olarak değerlendirildiler.

Canlı yayın programını kimin sunacağı bir tartışma konusu iken, Binali Yıldırım, "Adaylar tartışmasını bağımsız stüdyoda yapalım. İsteyen TV kanalı yayımlasın. Ben mesela tecrübeli olması bakımından Uğur Dündar'ı tercih ederim. Ama başka birini istiyorsa ona da eyvallah" diye bir açıklama yaptı. Bu açıklamadan sonra “neden Uğur Dündar’ın adı anıldı?”, “neden o seçildi?” sorularına yönelik her iki ittifak tarafından da ilginç cevaplar verilmeye başlandı.

Yıldırım’ın İmamoğlu ile yapacağı canlı yayın için program sunucusu olarak gazeteci Uğur Dündar’ı tercih edeceğini açıklaması kendi cenahında iki farklı şekilde yorumlandı:

  • Yıldırım, siyasi kimliği kendi partisine muhalif (ve karşı tarafa yakın hatta karşı tarafın destekçisi) olduğu açıkça bilinen bir gazeteciyi seçerek, kendine ne kadar da çok güvendiğini ispatlamış oldu. Artık İmamoğlu cephesinden “biz medyada görünmüyoruz” ya da “TV ekranlarında yandaş sunucuların, gazetecilerin programlarında kendimizi sürekli savunmak zorunda kalıyoruz, proje ve hedeflerimizi anlatamıyoruz” gibi bir gerekçeye sığınma ihtimalinin ortadan kalktığı dile getirildi. Bu bakış açısı Dündar’ın tercihinin iyi bir tercih olduğunu düşünenlerin bakış açısı. Bir de bu tercihin iyi bir tercih olmadığını düşünenler var.
  • Diğer taraftan Uğur Dündar’ın laik ve Kemalist kimliğinin, objektif hareket etmesini engelleyecek kadar ön planda olduğunu dile getirenler, böyle bir tercihin Yıldırım’ı daha savunmasız hale getireceğini belirterek tercihin rasyonel olmadığını ima ettiler. Dündar, objektif gazetecilik adına bulduğu her fırsatı İmamoğlu lehine kullanmaya çalışarak Yıldırım’ı zorlayacak ve seçmenlerin gözünde İmamoğlu’nu parlatmaya çalışacaktır.

 Diğer taraftan İmamoğlu cephesinde ise; 

  • Bir yanda Yıldırım’ın yandaş(!) kanalların sunucuları arasından birini seçmemesi ve böyle bir program için Dündar’ı onurlandırması, yandaş(!) medya ve onların ekipleri için objektif habercilik yapma adına utanılacak bir durumu ortaya koymaktadır. Çünkü iki önemli aday için objektif bir tartışma zemini hazırlayabilecek nitelikte bir sunucunun ancak iktidarın ana akım medyasının dışında yer alan biri tarafından sağlanabilecek olması, iktidar sahipleri tarafından da teslim edilmiştir. Zaten Binali Yıldırım’ın Dündar’ın objektifliğine yaptığı vurgu da bunun işaretidir. Bu görüş, yukarıdaki birinci bakış açısının izdüşümüdür.
  • Diğer yandan böyle bir tercihin yani AK Parti tarafından Dündar’ın tercih edilmesinin bir kumpas olabileceği, İmamoğlu’nun lehine gibi gözüken bir programın, muhafazakâr camiada olumlu bir algıya sahip olmayan Dündar tarafından yapılmasının, İmamoğlu aleyhine olacağına dair bir başka bakış açısı vardır. Dündar’a karşı olmanın gerekçesinde, onun isminin kasten seçildiği, ne kadar objektif hareket ederse etsin ne yaparsa yapsın Yıldırım’ı mağdur ve İslami-muhafazakâr çevrelerin savunması gereken biri haline getireceği belirtilir.

Gerçekten de Uğur Dündar CHP’nin adeta resmi kanalı olan Halk TV’deki AK Parti karşıtı programlarıyla, AK Parti’nin müzmin muhalifi Sözcü Gazetesi’nin köşe yazarlığıyla malum olup, İmamoğlu lehine yazdığı yazılar da ortadadır. Tüm bunlara rağmen B. Yıldırım’ın böyle bir teklifte bulunmasının arkasında yatan sebep nedir?

İlk olarak Yıldırım, gerçekten Uğur Dündar’ın objektif hareket etmek zorunda kalacağını, objektif hareket edeceğini düşünmüş olabilir.

İkinci olarak Yıldırım, muhafazakârların hafızalarından hâlâ silinmeyen, okulda namaz kılan ortaöğretim öğrencilerini adeta suç işliyormuş gibi gösteren ve muhafazakârlara eski Türkiye’yi fazlasıyla hatırlatan Uğur Dündar üzerinden, Saadet Partisi seçmeni ve oy vermeye gitmeyen, küskün muhafazakâr seçmene “laik ve Kemalistler karşısında verilecek mücadelede safların sıklaştırılması” için bir seyir sunmayı hedeflemiş olabilir. Dündar ve İmamoğlu ikilisi üzerinden muhafazakâr seçmenin konsolidasyonu sağlanmak istenmiş olabilir.

Üçüncü olarak Yıldırım, eğer CHP kaybederse kaybetmelerine sebep olacak bir bahaneleri kalmasın diye bu tercihi yapmıştır. Zaten bunu Gökçek ile yaptığı görüşmede belirtmiştir[1].

Yıldırım’ın Dündar’ı TV Programı için tercih etmesinin dördüncü sebebi, Dündar’ın Sözcü Gazetesi’nde 31 Mayıs tarihli[2] “Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım Ekranlarda tartışacaklar mı?” başlıklı yazısını okumuş olması olabilir. Bu yazıda Dündar kendi TV geçmişinde siyasi parti liderlerinin tartışma programlarını nasıl yönettiğini ve bu teklifin parti liderlerinden geldiğini hatta son siyasi parti liderleri (Deniz Baykal ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki) tartışma programını, 2002 seçimleri öncesinde yine kendisinin yaptığını belirtiyordu. Belki CHP yanlılarının Dündar’a karşı çıkmalarının altında bu örnek olay yatmaktadır zira bu tartışma programının yapıldığı seçimleri AK Parti kazanmış ve Türk siyasi hayatı yeni bir partiyle yeni bir sürece, AK Parti’nin ifadesi ile “Yeni Türkiye” sürecine girmiş oluyordu.

Belki de İmamoğlu cephesi, son örnekten hareketle Dündar tarafından yönetilecek bir programın tıpkı 2002’de Tayyip Erdoğan’ı parlattığı ve onu Baykal karşısında ön plana çıkardığı gibi İmamoğlu’nun aleyhine olabilecek bir gelişmenin yaşanabileceği endişesi ve hatta korkusuyla Dündar’ın olmayacağı bir programı tercih etmek istedi. Dündar’a yönelik eleştirilerin arkasında ve olayın kumpas, tuzak vb. şeklinde nitelendirilmesinde böyle bir gerekçe aramak daha izah edici gibi. Belki de Dündar, İmamoğlu büyüsünü bozacak, tıpkı 2002 deki gibi bir sonuç ortaya çıkarabilecekti.

Dündar büyük bir onurla üstleneceğini belirttiği program sunuculuğu teklifinden kendisine gelen tehditlerden, olayın komplo, tuzak, tezgâh ve kumpas olarak görülmesinden dolayı vazgeçtiğini duyurunca, canlı TV programına kilitlenen kamuoyunda büyük bir şaşkınlık ortaya çıktı. Dündar’ın kamuoyu paylaşımı şu şekilde:

“Moderatörlüğüm üzerinden her iki adaya ve demokrasimize zarar verebilecek bir takım hazırlıklar yapıldığını görüyor ve bu sebeple 50 yıldır ödünsüz bağlı kaldığım evrensel yayıncılık ilkeleri gereği moderatörlük yapmama yönünde aldığım kararı kamuoyuna saygıyla arz ediyorum.”

Dündar’ın bu paylaşımından sonra İmamoğlu, Dündar ile görüşmelerin devam ettiğini; Yıldırım ise, programın seçimlere bir hafta kala olabileceğini belirtti.

Canlı TV Programı tartışmasının bu şekilde gelişmesi neyi gösteriyor?

  • Bu gelişme ilk olarak şöyle bir sonuç ortaya çıkardı, demek ki İmamoğlu’nun cephesinde onun kazanacağına dair bir kesinlik yok. Millet İttifakı cephesi hâlâ işi garanti olarak görmüyor.
  • Seçim sürecine kadar geçecek zaman diliminde yeni ani gelişme ve sürprizlerle karşı karşıya kalmak fazlasıyla mümkün. Ayrıca bu gelişmeler siyasetin yönünü keskin bir biçimde değiştirebilme özelliğine sahip.
  • Dündar’ın ön plana çıkmasına yönelik CHP cephesinden ciddi bir ses gelmemesi CHP içinde kafaların ne kadar karışık olduğunu gösteriyor. Ne Kılıçdaroğlu ne de İmamoğlu bu konu hakkında bir açıklama yapmıyor. Hatta İmamoğlu’nun bu konudaki görüşü bir gazeteciye verdiği cevaptan öğreniliyor. Anlaşılan hala zihinlerde bir karışıklık var. Gazeteci Tolga Candaş Işık, İmamoğlu-Yıldırım buluşmasına ilişkin bir twitter paylaşımı yapıyor ve İmamoğlu’nun görüşü öğreniliyor: “Az önce Ekrem İmamoğlu cevaben aradı, 'Ortak yayınla ilgili Uğur Dündar ismine hiçbir itirazım olmaz. Aksine memnun olurum. Sadece tartışmanın içeriğiyle ilgili İstanbul seçimi süreci ekseninde kalmak suretiyle hiçbir kısıtlama olmamalı' dedi.” Daha sonra İmamoğlu İstanbul’a dönüşünde (9 Haziran sabahı) basın açıklaması yaparak Dündar’ın çekilmesini öğrendiğini ancak Dündar'ın (çekilirken) neyi ima ettiğini anlamadığını belirtti.
  • Dündar’ın moderatörlükten çekilmesi konusunda CHP ve İmamoğlu cephesinden çıkan cılız sesler Binali Yıldırım’a moral ve puan kazandırabilir.

Anketler iki aday arasındaki farkın İmamoğlu lehine birkaç puandan sıfır küsurluk puana kadar seyrettiğini gösteriyor. Seçimlere sayılı günler var ve her gün meydana gelen gelişmeler kararsız ya da küskün seçmenlerin oylarını etkilemeyi hedefliyor. Bu yüzden son günlerde daha da olağanüstü açıklamaları ya da çıkışları beklemek mümkün. Muhafazakâr seçmene eski günleri hatırlatacak bir çıkış Yıldırım’dan beklenmeyen bir çıkıştı ama bu seçmen grubunu hareketlendirecek ve safları sıklaştıracak bir çıkıştı (eğer bu niyetle yapıldıysa). Siyasi mühendislik de böyle bir şey galiba.

 

[1] Gökçek, “Binali beyle görüştüm; ‘Sayın başbakanım ben Uğur Dündar'ın moderatörlüğünde Kılıçdaroğlu ile tartışmaya çıktım, Uğur Dündar bana her türlü oyunu oynadı. Nasıl güveneceksiniz?’ dedim. ‘ben istiyorum ki hiçbir bahaneleri kalmasın. Ben Allah'ın izniyle kendime güveniyorum’ dedi” (https://t24.com.tr/haber/ugur-dundar-dan-melih-gokcek-e-yanit,824973)

[2] https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/ugur-dundar/ekrem-imamoglu-ve-binali-yildirim-canli-yayinda-tartisacaklar-mi-4998360/?utm_source=gazeteoku&utm_medium=referral

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA