Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr
31 Mart Seçimleri ve İç Siyaset
SDE Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Erdem, SDE'de gerçekleştirilen "2024: Tahminler ve Beklentiler" toplantısında "31 Mart Seçimleri ve İç Siyaset" konusunda değerlendirmelerde bulundu.
02 Şubat 2024 18:03

Yayına hazırlayanlar: Zeynep Defne YAVUZ - Burak SIRAKAYA 

Prof. Dr. Tevfik Erdem

 

31 Mart'ta Türkiye seçime giriyor ve 4 yıl boyunca seçim yok.  Yerel seçimlerde aslında 2 bloka bölündü, bu önceki seçimler gibi değil, partiler ayrıldı. Böyle bir ayrılma çok yüksek olasılıkla AK Parti'nin işine yarayacak. AK Parti şu anda İstanbul'da çok büyük bir sorun yaşamayacak. Daha önce Ekrem İmamoğlu diğer 6 bileşenle birlikte ortak hareket ediyordu. Her ne kadar Saadet Partisi bu bloğun dışında kalsa da 2019’daki yerel seçimleri AK Parti’nin kaybetmesinin arkasında bu birleşme ve aday seçiminin etkisi vardı. Şimdi bu aday profili (Murat Kurum) biraz daha teknokrat bir aday, daha sempatik, daha rutin hareket eden ama halkla ilişki kurmakta bence sosyal sorun yaşayan bir aday Murat Kurum. Aday teknokrat olarak çok iyi ama bir sosyalleşme problemi var. Bu durumu diğer adaylarda görmüyorsunuz. AK Parti kesenin ağzını açmış durumda ve İstanbul’u her şekilde almak istiyor. İstanbul 53 ilin bütçesine eş bir belediyedir.

Zafer Partisi eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Azmi Karamahmutoğlu’nu aday olarak çıkarttı.  Seküler ülkücülerin sevdiği bir isim. Çok aktif ve hamaseti seven birisi olduğundan oy oranı yüksek. Zafer Partisi'nin son dönemlerdeki oy oranı %4 civarlarına çıkmıştır. İstanbul içinde de bu durum artabilir. Oy alacağı kitle ise Ekrem İmamoğlu’nun kitlesidir.

İYİ Parti Buğra Kavuncu’yu aday olarak çıkarttı.

Başak Demirtaş, Selahattin Demirtaş ile görüştükten sonra İstanbul için aday olduğunu belirtti. İstanbul'un, CHP tarafından kaybedilmesindeki kilit kişi bence Başak Demirtaş olacak. Çünkü İstanbul'da %10’luk bir oy oranına sahip. Selahattin Demirtaş, eşinin aday olması konusunda baskı yaparsa, bu Ekrem İmamoğlu'nun yani CHP’nin kaybetmesi anlamına gelir.

Bir başka problem ise Ankara’dır. Yeniden Refah Partisi %4’lük bir oy oranına sahip olduğu için yüksek olasılıkla aday çıkartmayacaktır. Bu tür durumlarda partiler, Büyükşehire destek verilmesini talep ettikten sonra ilçe belediyesinin birisini almaya yönelik bir bakış açısı izliyorlar.

Daha önceki seçimlerde Turgut Altınok Keçiören'de tek başına %65 oy aldı. İnsanlar artık tek partiye oy vermiyor. Beğenmediği zaman adaya oy vermeyip İl Genel Meclisi’nde başka bir partiye oy verebiliyor. Ankara'da Mansur Yavaş’ın aldığı oy oranı  %50, Mehmet Özhaseki’nin oy oranı ise %47’dir. İl Genel Meclis’i oylarına baktığımızda AK Parti %41’lik yüksek bir oy oranın sahip. Bu MHP ile toplandığı zaman %48’e yükselir. CHP’nin oy oranı ise %37’dir. Bu şekilde ilerlerse Mansur Yavaş’ın kaybetme ihtimali yüksek olabilir. Eskişehir'de CHP her halükarda kazanıyor. Balıkesir'de ise Turan Çömez İYİ Parti’den aday. İYİ Parti tek başına seçimlere katılıyor. İYİ Parti Balıkesir'i alırsa bir ili olacak. Çünkü İYİ Parti'nin yerel seçimlerde ili ve büyükşehiri yok.

İYİ Parti ve DEM Parti’nin yerel seçimlere müstakil girmesinin arkasında yatan sebep seçmenini tutmaktır. Sonuç ne olursa olsun kendi adaylarıyla çıkacaklarını gösteriyorlar.

Adana'da ise seçime ayrı ayrı girilirse MHP’nin kazanma ihtimali yüksek olabilir.

Antalya'da yüksek olasılıkla CHP kaybediyor. Mersin’de durum sıkıntılı görünüyor. İl Genel Meclisi oy oranlarına baktığınız zaman MHP’nin kazanma ihtimali yüksek. Ama İYİ Parti MHP’nin arkasında durursa. Çünkü İYİ Parti'nin İl Genel Meclisi'ndeki oy oranı %11 ile %12 civarındadır. Bu oy oranı MHP’ye eklenirse, MHP’nin Mersin’de kazanma ihtimali yüksek gözüküyor.