AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi: Trump’ın Gümrük Tarifeleri Türkiye için Büyük Avantaj

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı %10'luk tarifenin, Türkiye’nin birçok sektörde rakiplerine göre avantaj kazanmasına yol açtığını belirterek, ikili ticaret anlaşması yapılması gerektiğini vurguladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Eski Ekonomi Bakanı Zeybekçi, beyaz eşya, tekstil, konfeksiyon, otomotiv, mobilya ve diğer sahalarda Türkiye için büyük avantajlar sağlayacağını söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Habertürk yayınında ‘ABD'nin tarifeleri sonrası Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan Gümrük Birliği anlaşmasının ilerde muhtemel revizyonu ve güncellenmesine’ yönelik sorusuna cevap verdi. Küresel ekonomideki son gelişmeleri de değerlendirdi. Konunun önemine değinen Zeybekci "Türkiye olarak bizim ABD ile derhal temasa geçerek, karşılıklı oturup, ABD ile Türkiye arasında geçerli olacak ikili ticaret anlaşmasını hemen en kısa haliyle, en basit haliyle gündeme getirip sonuçlandırmamız gerekiyor" dedi.

Nihat Zeybekçi, “Avrupa Birliği ile bizim imzalamış olduğumuz Gümrük birliği anlaşması hakikaten kazandığımız ve bizim çok menfaatimize olan bir anlaşma. Şu anda ihracatımızın yüzde 50'sini 55'ini kapsıyor” dedikten sonra şunları ekledi:

“Zaman zaman farklı rakamlara da ulaşabiliyoruz. Avrupa Birliği'ni, Avrupa Birliği'ne yaptıklarımızı da dile getirirsek, Avrupa bizim en büyük ticaret ortağımızdır, birinci ticaret ortağımızdır. Bizim için vazgeçilmez bir bloktur. Ama sizin de tespit ettiğiniz ve çok doğru bir şekilde dile getirdiğiniz konuyu dikkat çekmek istiyorum. Türkiye'nin de atması gereken ilk adım olması gerekiyor. Bunun, Cumhurbaşkanımızın ABD'ye yapacağı ilk ziyarette belki gündemin ilk maddesi veya maddelerinden biri olması gerekiyor.”

Türkiye için fırsat, büyük avantaj

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi konuşmasına şöyle devam etti: “Bize nasıl bir fırsat çıkarıyor şu anda ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yüzde 10'luk tarife? Bu, Türkiye için büyük bir avantaj. Türkiye'nin sektörleri, gerek beyaz eşya gerek tekstil, konfeksiyon, otomotiv, mobilya diğer sahalarda Türkiye bir anda başka ülkelere, rakip ülkelerle örneğin Pakistan ile, Vietnam ile, Çin ile ortalama maliyetlerde yüzde 30-35-40'lık bir farkımız vardı. Bu farkta, bu tarifelerle Türkiye bir anda öne geçmiş oldu. Ve burada biz dezavantajımızı da artık üzerimizden yük olmasından, kurtulma noktasına doğru geldik.”

Zeybekçi şu konulara özellikle dikkat çekti: “Peki buradaki risk ne? AB ile olan gümrük birliği anlaşmamızın getirdiği kural şu: ABD, AB'ye bir tarife koydu yüzde 20 dedi. Denmedi ama AB de dedi ki karşılıklı sıfırlayalım ve ABD'de 'Olmaz biz bu tarifeye devam edeceğiz' dedi. Ama bu tarifelerin asıl mantığına baktığımızda ABD, Çin ve komşularını bloke etmek, durdurmak ve geriye atmak niyetinde ama yanına AB'yi almadan, Meksika'yı almadan, Japonya ve Kore'yi almadan bunu başarması çok zor.”

AB-ABD ilişkilerinde dikkat edilmesi gereken noktalar

Nihat Zeybekçi AB-ABD ilişkilerinde şu konulara dikkat çekti: “ABD, AB'yi yanına almak zorunda. Ama bu süreç uzayacak. Bu süreç 3 ay, 5 ay, 6 ay olarak belki uzayarak devam edecek. Ama bizim Türkiye olarak atmamız gereken birinci adım şu: AB bu süreç uzarken bir tarife de ortaya koyması gerekiyor. Yani görüşmeler devam ederken bile uygulanacak yüzde 20 dediği anda AB'nin ABD'ye karşı koyduğu bu tarife otomatik olarak Türkiye'nin de ABD'ye karşı koyduğu tarife haline gelir. ABD o zaman şu soruyu sorar, örneğin ABD'nin dış ticaret temsilcisi 'Ben sana yüzde 10 koydum, sen bana yüzde 20 uyguluyorsun. O zaman senin yüzde 10'luk tarifeyi gözden geçirelim' şeklinde bir cevap koyma hakkı çıkıyor. Türkiye olarak bizim ABD ile derhal temasa geçerek Avrupa Birliği'nin bu tarifesini gündeme getirmeden ikili ticaret anlaşması yani ABD ile karşılıklı oturup ABD ile Türkiye arasında geçerli olacak olan ikili ticaret anlaşmasını hemen derhal en kısa haliyle en basit haliyle gündeme getirip sonuçlandırmamız gerekiyor."

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA