Türkiye, Yükselen Piyasa Yatırımcıları için Geri Döndü
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından Türkiye ekonomisinde yaşanan değişim Avrupa'da dikkat çekmeye devam ediyor.
İngiltere merkezli uluslararası ekonomi gazetesi Financial Times gazetesi, Türkiye’nin ekonomi politikalarının olumlu etkilerine değinen bir analiz yayınladı. Analizde “Türkiye, yükselen piyasa yatırımcıları için geri döndü.” ifadelerine yer verildi.
Söz konusu analizde son yıllarda yüksek enflasyon ve kırılgan liraya yol açan düşük faiz ile devlet destekli kredi genişlemesini merkeze alan heterodoks politikalardan geri dönüldüğü belirtildi. Analizde ayrıca yeni reformların Türkiye'yi yeniden yatırım yapılabilir hale getirdiği belirtildi.
Ekonomide atılan adımların arasında Türk lirasının Mart-Temmuz 2023 yılları arasında yüzde 38 değer kaybetmesi, Merkez Bankası'nın politika faizini kademeli olarak yüzde 8.5'dan yüzde 50'ye yükseltmesi ve kredi sıkılaşması için uygulanan makro ihtiyati politikalar gösterildi. Bu politikaların sonucunda enflasyonda gerilemenin görülmeye başlandığına değinildi.
Analizin devamında Haziran enflasyonunun aylık bazda yüzde 1.6 olarak açıklandığı ifade edilirken bunun yıllıklandırıldığı zaman yüzde 21.6'ya eşdeğer olduğuna dikkat çekildi. "Bu da bizim görüşümüze göre yeni normal haline gelebilir.'' diyen Medeiros, yazısında ''Enflasyonun bu seviyelerde istikrarlı hale gelmesi, Türk reel faiz oranını yüzde 20 civarına getirecektir" ifadelerini kullandı.
IMF, Türkiye’ye İlişkin Büyüme Tahminini Yükseltti
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentisini yüzde 3,1'den yüzde 3,6'ya çıkardı.
Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun temmuz sayısını "Küresel Ekonomi Zor Bir Durumda" başlığı ile yayımlayan IMF, raporda, küresel ekonominin nisan ayında yapılan tahminlerle uyumlu olarak 2024'te yüzde 3,2 büyümesinin beklendiğini ifade etti.
Uluslararası Para Fonu’nun yayınladığı raporda, küresel ekonominin gelecek yıl yüzde 3,3 büyümesinin tahmin edildiği kaydedildi. Fonun nisan ayındaki tahminlerinde küresel ekonominin 2025’te yüzde 3,2 büyümesi tahmin edilmişti.
Raporda, hizmet enflasyonunun, dezenflasyondaki ilerlemeyi geciktirdiği ve bunun da para politikasının normalleşmesini zorlaştırdığı ifade edildi. Ayrıca enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin ve artan ticari gerilimler ile politika belirsizliği bağlamında faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması ihtimalinin arttığı kaydedildi.
Temmuz sayılı raporda, bu riskleri yönetmek ve büyümeyi korumak için politika bileşiminin fiyat istikrarını sağlayacak ve azalan tamponları yenileyecek şekilde dikkatli bir şekilde sıralanması gerektiğinin üzerinde duruldu.
Yüzde 3,6 Büyüme Bekleniyor
Raporda, ülkelerin ekonomik büyüme tahminleri de paylaşıldı. Buna göre Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,6 ve önümüzdeki yıl da yüzde 2,7 büyümesinin beklendiği ifade edildi.
Uluslararası Para Fonu nisan ayındaki tahminlerinde ise Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3,1 ve 2025’te de 3,2 büyümesini öngörmüştü.
Yayına Hazırlayan: Esin Çoştu