GENAR Anketinde Türk Dış Politikasına Güven Yüksek Çıktı

Araştırmada, hükümetin izlediği ‘Bağımsız Dış Politikaya’ toplumda geniş bir desteğin olduğu ortaya çıktı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Bu ay yayınlanan GENAR Türkiye Raporu Şubat 2025 sayısında, Türkiye genelinde, 81 ilde, 18 yaş üstü 2200 kişiyle yapılan görüşmeler üzerinden oluşturulan araştırma sonuçları yayınlandı.

Araştırmada, hükümetin izlediği ‘Bağımsız Dış Politikaya’ toplumda geniş bir desteğin olduğu ortaya çıktı.

Ankete katılanların %72,2’si Türkiye’nin dış politikasını desteklediğini söylerken %13,4’lük kesim uygulanan dış politikaya destek vermediğini bildirmiş,  %14,4’lük kesim, fikrinin olmadığını beyan etmiş. 

Hükümetin dış politikasını desteklediğini bildiren %72,2 oranının içinde CHP’ye oy verenlerin oranı %50,3, DEM Parti’ye oy verdiğini söyleyenlerin oranı ise %43,3 olarak dikkat çekti.

Bu sonuç, muhalefette dahil olmak üzere Türkiye vatandaşlarının büyük çoğunluğunun yürütülen dış politikaya güvendiğini ve bunun sonuçlarından memnun olduğunu ortaya koyuyor.

Bölgesel dış politikalara destekte farklılıklar var

Azerbaycan’la dayanışma, %74,6 oran ile en fazla desteklenen dış politika alanı olarak öne çıkıyor. Türk Devletler Teşkilatına olan destek ise %65,5.

Afrika açılımına destek %52,9 olurken Türkiye’nin Ortadoğu politikasına destek %49,5 olarak ortaya çıkmış. Ancak Ortadoğu politikasına olumsuz yaklaşanların oranı %17,5.

Türkiye’nin Ortadoğu politikası ve Afrika politikası hakkında “Fikrim Yok” diyenlerin oranının (Ortadoğu politikası %33,0; Afrika politikası %28,3) yüksekliği, dış politikada genel desteğe sahip olunmasına rağmen bu iki bölge politikalarının iyi anlatılamadığını, bu iki bölge ile ilgili olumsuz algıların yüksekliğini gösteriyor.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA