Bakan Fidan, Katarlı mevkidaşı Al Sani ile Doha'da ortak basın toplantısı düzenledi.
Trump'ın önerisine karşı çıkan Bakan Fidan, 'Kahire bildirisini destekliyoruz. Filistin halkının Gazze'den sürülmesi, başka ülkelere gönderilme projesine tamamen karşıyız. Bu gerçekten insanlık hukukuna aykırı bir teklif' dedi.
DEAŞ'la mücadeleye yönelik ise Bakan Fidan, 'Türkiye, Irak, Suriye ve Ürdün bir araya gelerek DEAŞ'la gerekli mücadeleyi vermeye muktedirler. Bu yönde de yakın zamanda 4 ülke olarak bir adım atacağız' ifadelerini kullandı.
Fidan, herkesin bunun karşısında durması gerektiğini dile getirdi.
İki ay aradan sonra Katar'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Fidan, Katarlı mevkidaşına ev sahipliği ve dostluğu için teşekkür etti.
Fidan, bugün Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani tarafından kabul edildiğini dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ilettiğini söyledi.
Al Sani ile görüşmesinde gündemdeki konuları gözden geçirdiklerini anlatan Fidan, Katarlı mevkidaşı ile de detaylı ve verimli bir görüşme yaptıklarının belirtti.
Fidan, Türkiye ile Katar arasındaki olumlu ilişkilere dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"İki ülke arasındaki ilişkiler, stratejik seviyede seyretmekte. Bu ilişkiler, belli bir samimiyete, profesyonelliğe, kardeşliğe, inanca dayalı, sağlam temelleri olan bir ilişki. Yıllardır liderlerimiz tarafından özenle tuğla tuğla örülmüş bir ilişki. Tabii bu ilişkinin bölgenin barışına, güvenliğine, refahına ve ekonomisine kattığı olumlu hususları herkes görüyor."
Bu ilişkilerin daha ileriye götürülmesinin önemine işaret eden Fidan, Türkiye-Katar ilişkisinin kurumsallığının ve niteliğinin bölgesel problemlere çözüm getirme açısından da kullanıldığını vurguladı.
Fidan, Suriye'deki duruma ilişkin 8 Aralık sonrası yeni gerçekliğin oluştuğunu vurgulayarak, bölge ülkelerinin nasıl yardımcı olacakları konusunda yoğun bir koordinasyon ve çalışmanın olduğunu belirtti.
Filistin meselesindeki gibi hem iki ülke olarak hem de bölgedeki ve küresel aktörlerle bir araya gelinerek Suriye meselesine nasıl yardımcı olunabileceğinin ele alındığına işaret eden Fidan, Suriye'nin yeniden inşasında, ihtiyacı olan enerji gibi konularda ciddi adımların atılmasının önemine değindi.
Fidan, bu konudaki ilgisi için Katar'a teşekkür ederek, "Suriye'nin bu acil ihtiyaçlarına acil çözümler üretmede hem beraber çalışıyoruz hem de Katar'ın kendi geliştirdiği birtakım inisiyatifler var. Bugün de kendilerinden onu dinleme imkanım oldu, gerçekten memnuniyet verici adımlar." dedi.
Bunların hayata geçmesinin ardından Suriye'de daha farklı bir kalkınmanın başladığının görüleceğini vurgulayan Fidan, uluslararası yaptırımların kalkmasının önemli olduğunu açıkladı.
Fidan, bütün Suriye'de güvenliğin sağlanmasının önemli olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Silahlı grupların ulusal ordu altında bir araya gelmesi önemli. Türkiye için de aynı zamanda Suriye için de önemli olan diğer bir konu terörle mücadelede DEAŞ'la savaşıldığı gibi aynı zamanda PKK/YPG ile de mücadelenin devam etmesi. Şu anda Şam yönetiminin özellikle YPG'ye yönelik bir çözüm bulma gayretleri devam etmekte. Türkiye olarak biz bunu yakından takip ediyoruz. Umudumuz kan dökülmeden bu sorunun çözülmesi fakat bunu ifade ettiğim gibi, çok yakın bir şekilde takip ediyoruz. Terörün Suriye'de yer bulmasına, devam etmesine müsamaha etme şansımız yok."
Türkiye için Gazze'de sağlanan ateşkesin kesintisiz sürdürülmesinin öncelik olduğunu belirten Fidan, Katarlı ve Mısırlı yetkililere ve ateşkes anlaşmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Fidan, bunun insanlık adına önemli bir kazanım olduğunu dile getirerek, ateşkesin devamı ve İsrail'in bölgede uyguladığı soykırımın bir daha yenilenmemesi için her türlü adımın atılmasının önemine dikkati çekti.
Filistin meselesinin iki devletli çözümle sonuçlanmasını dileyen Fidan, bunun bölge için önemli bir kazanım olacağına dikkati çekti.
Fidan, "Aksi takdirde yenilenen çatışmalar, yenilenen kavgalar, her zaman için bölgemizde istikrarsızlığı tetiklemeye devam edecek. Bölge ülkeleri olarak Filistin ve Suriye'de yaptığımız gibi bundan sonraki konularda da bölge sorunlarını bölge ülkeleri olarak sahiplenmeye, onlara bölgeye özel, bölgenin çözümlerini getirmeye devam edeceğiz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konudaki kararlılığı ve iradesinin tam olduğunu söyleyen Fidan, kendi sorunlarını kendilerinin çözme iradesi konusunda adımların atılması gerektiğini vurguladı.
Fidan, Gazze'de sağlanan ateşkes anlaşmasında yer alan, bazı mahkumların Filistin topraklarında kalmaması konusuna ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
"Biz, bu hususa (İsrail askeri) Gilad Şalit olayında da şahit olmuştuk. O zaman da bizden bazı Filistinlileri almamız talep edilmişti, kabul etmiştik. Şimdi de Sayın Cumhurbaşkanı'mız anlaşmaya destek vermek için diğer ülkelerle beraber, tabii ki Türkiye olarak da bazı Filistinlilere, serbest bırakılanlara ev sahipliği yapma konusunda hazır olduğumuzu ifade ettiler. Bu konuda Türkiye, diğer ülkelerle beraber, inşallah üzerine düşeni yapacak. Yeter ki ateşkes anlaşması hayata geçsin ve devam etsin. Bizim dileğimiz bu. Bu konuda her türlü desteği vermeye devam edeceğiz."
Fidan, Suriye'deki yeni yönetimin bu konuda sorumluluk üstlenmeye ve Türkiye'nin de her türlü desteği vermeye hazır olduğunu dile getirdi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın alacağı kararla "bölgede devam eden bu yanlışa son vermesini" dileyen Fidan, bu durumun hem bölgesel istikrarsızlığı tetiklediğini hem de Türkiye-ABD ilişkilerini zedelediğini sözlerine ekledi.
Fidan Doha’da Mevkidaşı Gerapertritis İle Görüştü
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile Türkiye Dışişleri Bakanları Hakan Fidan Katar’da bir araya geldi. İki bakan Katar’a gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında 2 Şubat Pazar günü bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı.