New Rules Geopolitics: Erdoğan Türkiye’yi Enerji Süpergücü Yapıyor

New Rules Geopolitics, sosyal medya platformu X üzerinden “Erdoğan Türkiye'yi bir ENERJİ SÜPER GÜCÜ haline getirmeye kararlı” başlığıyla bir analiz yayınladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

New Rules Geopolitics, sosyal medya platformu X üzerinden “Erdoğan Türkiye'yi bir ENERJİ SÜPER GÜCÜ haline getirmeye kararlı” başlığıyla bir analiz yayınladı.

Analizde ise şu ifadeler yer aldı:

“Basit bir haritayla başlayalım. 

Bu, 2009-10 yıllarında çokça tartışılan iddialı bir proje olan Katar-Türkiye doğal gaz boru hattı. Amaç Avrupa'da Rus gazıyla rekabet etmekti. 

Ancak Esad boru hattının Suriye'den geçmesine izin vermeyi reddetti. Kısa bir süre sonra Suriye İç Savaşı patlak vedi.

Türkiye ve Katar isyancılara para ve silah yardımı yaptı.

Aralık 2024'te Türkiye ve Katar'ın desteklediği militanlar Esad'ı devirdi.

Şimdi Katar-Türkiye boru hattının inşası ile ilgili görüşmeler yeniden başladı. Dolayısıyla Esad'ın düşüşü Erdoğan'a büyük bir jeoekonomik fırsat sundu. 

Türkiye ve Suriye'deki yeni vekil rejimi potansiyel olarak Katar gazının Avrupa'ya gitmesi için transit merkezler haline gelebilir.  

Bu da Erdoğan için büyük bir fırsat demek.

Ancak bu hikayenin sadece bir kısmı. 

Erdoğan on yılı aşkın bir süre Esad'a karşı vekalet savaşı yürütmüş olsa da Rusya ile dengeli bir ilişki sürdürmeye çalıştı. 

Erdoğan, Türkiye'nin Rus gazı için kilit bir merkez olması için başarılı bir lobi faaliyeti yürüttü.

Türkiye Rus gazını sadece kendi ekonomisi için almakla kalmayacak. 

Türkiye aynı zamanda Avrupa'ya Rus gazı ihraç etmeye de başlayabilecektir, aşağıdaki şemaya bakınız.

Kuzey Akım boru hatlarının yıkılmasının ardından Türkiye, Rus gazının Avrupa'ya ulaşmasında ana güzergah haline gelebilir.

Dolayısıyla, Türkiye potansiyel olarak Avrupa'yı iki yönden köşeye sıkıştırmış olacak: 

1. Avrupa'ya giden Katar gazı için ana transit güzergahı

2. Avrupa'ya giden Rus gazının ana transit güzergahı. 

Bu da Erdoğan'a Avrupa üzerinde DAHA FAZLA KOLAYLIK sağlayacaktır.

Ama hepsi bu kadar değil. 

Türkiye, Libya açıklarında enerji aramaları yapma ve Akdeniz'de münhasır ekonomik bölge kurma planlarını açıkladı. 

Plan, özellikle Yunanistan ve Mısır'dan olmak üzere uluslararası alanda büyük tepki gördü.

Buradaki ekonomik riskler çok büyük. 

Libya'nın petrol ve gaz rezervlerinin yaklaşık 48 milyar varil ham petrol ve 52 trilyon fit küp gaz olduğu tahmin ediliyor. 

Türk şirketlerinin bunun bir kısmını bile ele geçirerek elde edebilecekleri kârı hayal edin.

Sonuç: Gözünüz Erdoğan'ın enerji hedeflerinde olsun. 

Erdoğan Türkiye'yi küresel doğal gaz piyasalarında önemli bir oyuncu haline getirmeye çalışıyor. 

Başarılı olursa, Türkiye büyük bir ekonomik destek ve yeni bir jeopolitik güç kazanacak.

Alman AfD Vekili Maximilian Krah ise "Erdoğan Türkiye'yi enerji süper gücü yapmaya kararlı" paylaşımına şöyle yorum yaptı:

"Bazen Türkiye ile bir ortaklığı neden bu kadar şiddetle desteklediğimi açıklamak zorunda kalıyorum. Bunun nedenlerinden biri nükleer, kömür ve Kuzey Akım'ın kasıtlı olarak yok edilmesinden sonra enerji arzımızın hızla bir alternatife ihtiyaç duymasıdır."

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA