Almanya
Almanya hükümetinden bir sözcü, Şansölye Olaf Scholz'un Öcalan'ın çağrısını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Sözcü, "Öcalan'ın çağrısı sonunda bu şiddetli mücadeleyi aşmak ve Kürt sorunu hakkında kalıcı, barışçıl bir gelişmeye ulaşmak için bir şans yaratıyor" diye konuştu. Sözcü, çağrıyı memnuniyetle karşılamakla birlikte Türkiye'deki Kürtlerin kültürel ve demokratik haklarının korunması için daha fazla adım atılması gerektiğini söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Öcalan'ın örgüte yönelik fesih çağrısını "tarihi fırsat" olarak değerlendirirken, gelişmelerin Türkiye için "önemli bir adım olacağını" vurguladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Abdullah Öcalan'ın bugün PKK ve bağlı gruplarına silah bırakma ve PKK'yı feshetme çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, on binlerce insanın hayatına mal olan ve on yıllardır süren terör, şiddet ve misilleme sarmalını kırmak için tarihi bir fırsat sunacaktır" dendi.
Ayrıca, TBMM'nin "bu siyasi sürecin şekillendirilmesinde ve üzerinde uzlaşılan çözümlerin bağlayıcı bir şekilde yaşama geçirilmesinde" merkezi rol oynadığına işaret edildi ve Almanya'nın "böylesi bir süreci desteklemek için elinden geleni yapmaya hazır olduğu" vurgulandı.
Almanya Yeşiller Milletvekili Max Lucks: “Bu aynı zamanda Almanya-Türkiye ilişkilerini de kurtaracaktır."
Almanya Yeşiller Milletvekili Max Lucks, söz konusu çağrıyı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bağlamında değerlendirip, "Bu aynı zamanda Almanya-Türkiye ilişkilerini de kurtaracaktır," dedi.
İnternet sitesinde görüşlerini kaleme alan Lucks, "PKK kurucusu Öcalan'ın silah bırakma çağrısı, bugünü yeni Türk-Kürt barış sürecinde bir dönüm noktası haline getirebilir."
AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor: Öcalan'ın çağrısı "memnuniyetle karşılanan tarihi bir adım”
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ise, Öcalan'ın çağrısının "memnuniyetle karşılanan tarihi bir adım olduğunu" söyledi. Amor bu girişimi, "Türkiye'deki Kürt meselesini diyalog ve uzlaşı temelinde, barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturacak, potansiyel bir siyasi ve kapsayıcı süreç için en iyi başlangıç noktası," şeklinde yorumladı.
"Bugün Abdullah Öcalan'ın PKK'ya yaptığı silah bırakma ve fesih çağrısı, son derece memnuniyetle karşılanan tarihi bir adımdır. Türkiye'deki Kürt meselesini diyalog ve uzlaşı temelinde, barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturacak potansiyel bir siyasi ve kapsayıcı süreç için en iyi başlangıç noktasıdır," ifadelerini kullandı.
IKBY Başkanı Barzani: Memnuniyetle karşılıyoruz
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Öcalan'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, PKK'yı söz konusu çağrıyı uygulamaya davet etti.
Barzani, "Elbette ki, silahla ve şiddetle değil, daha iyi sonuçların ve kazanımların elde edileceği barışçıl, medeni ve demokratik mücadelenin zamanıdır," dedi.
Sonraki aşamanın, diğer partilerin de katılım sağladığı bir "barış ve çözüm aşaması" olmasını dileyen Barzani, "Biz Kürdistan Bölgesi olarak barış sürecini tam olarak destekliyoruz ve sürecin başarıya ulaşması için üzerimize düşen her türlü rolü oynamaya hazırız. İktidarının başından bu yana net bir vizyonla barış için çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetinin rolünü de takdir ediyoruz," diye konuştu.
Talabani: “Sorunların ortaklık ve dayanışmaya dayalı barışçıl diyalog yoluyla çözülmesi, halkımızın daha parlak ve barışçıl bir geleceğinin önünün açılması için gerekli çağrıyı yapıyoruz.”
IKBY’nin önde gelen siyasi partilerinden Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Başkanı Bafil Talabani de Öcalan’ın çağrısını destekledi. Talabani, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Bu aşamada Kürtlerin birleşmesi, sorunların ortaklık ve dayanışmaya dayalı barışçıl diyalog yoluyla çözülmesi, halkımızın daha parlak ve barışçıl bir geleceğinin önünün açılması için gerekli çağrıyı yapıyoruz.
Kürdistan Yurtseverler Birliği, bu açıklamayı ileriye doğru atılmış önemli bir adım olarak görüyor ve Kürtler ile Türkler arasında birlik ve kardeşliği geliştirecek her türlü girişime destek vermeyi ulusal bir görev olarak değerlendiriyor.
Tüm tarafları bu beyanı benimsemeye ve Cumhurbaşkanı Mam Celal'in ilk kez 1993'te temelini attığı bu tarihi fırsatı değerlendirerek kapsamlı barışa ulaşmak için pratik adımlar atmaya çağırıyoruz.
Her zaman olduğu gibi Kürdistan'ın dört parçasındaki Kürt kardeşlerimizle dayanışma içindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Hughes: "Bunun, bu sorunlu bölgeye barış getirmeye yardımcı olacağına inanıyoruz"
ABD hükümetinden yapılan açıklamada Abdullah Öcalan’ın terör örgütüne yaptığı kendini feshetme ve silah bırakma çağrısının "Önemli bir gelişme" olduğu belirtildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, yaptığı açıklamada gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bu önemli bir gelişme ve bunun ABD’nin kuzeydoğu Suriye’deki DEAŞ karşıtı ortakları konusunda Türk müttefiklerimizin endişelerini gidermeye yardımcı olacağını umuyoruz" dedi. Hughes, "Bunun, bu sorunlu bölgeye barış getirmeye yardımcı olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
BM
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres'in kararı memnuniyetle karşıladığını ve bir "umut ışığı" olarak nitelendirdiğini söyledi. Dujarric, "Bu, uzun süredir devam eden bir çatışmanın sona ermesi için bir umut ışığı" diye konuştu.
İngiltere
İngiltere Dışişleri Bakanlığı da benzer bir açıklamada "tüm taraflara güvenlik, istikrar ve hukukun üstünlüğüne saygı sağlayan barışcıl ve yapıcı bir sürece dahil olma" çağrısı yaptı. Açıklamada ayrıca Londra'nın Türkiye ve bölgede çatışmayı azaltan ve istikrarı teşvik eden çabaları desteklemekte kararlı olduğu vurgulandı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi, “Tüm tarafları, güvenlik, istikrar ve hukukun üstünlüğüne saygıyı garanti eden barışçıl ve yapıcı bir sürece girmeye teşvik ediyoruz.” açıklaması yaptı. Ofis sözcülüğünden yapılan açıklamada şu ifadeler paylaşıldı: "NATO'nun yakın müttefiki ve terörle mücadelede uzun süredir ortağımız olan Türkiye halkı için barış ve güvenliğe doğru ilerleme kaydedilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm tarafları, güvenliği, istikrarı ve hukukun üstünlüğüne saygıyı garanti eden barışçıl ve yapıcı bir sürece girmeye teşvik ediyoruz. İngiltere, hem Türkiye'de hem de daha geniş bölgede çatışmaları azaltma ve istikrarı teşvik etme çabalarını desteklemeye kararlıdır."
Eski İtalya Başbakanı Massimo D’Alema
Öcalan’ın çağrısını "olumlu ve cesaret dolu" olarak değerlendiren Eski İtalya Başbakanı Massimo D’Alema, Türk devletinin bu çağrı karşısında somut adımlar atması gerektiğini kaydetti. İtalyan Haber Ajansı ANSA’ya konuşan Eski İtalya Başbakanı Massimo D’Alema, Öcalan’ın çağrısını "olumlu bir gelişme ve cesaret dolu" bir mesaj bir olarak tanımladı. Öcalan’ın yaptığı açıklama karşısında Türk devletinin adım atması gerektiğini belirten D’Alema, şunları kaydetti:
“Bu olumlu bir gelişme, cesaretli bir mesaj ve umarım Türk hükümeti ve Erdoğan tarafından uzun ve acı verici bir çatışmayı sona erdirmek için somut bir olasılık olarak ele alınır. Diğer taraf silahlı mücadeleden vazgeçerken, Kürtlerin haklarını tanımaya açık olmalılar.”
Irak
Irak Dışişleri Bakanlığı, Öcalan'ın PKK'ye silahları bırakma çağrısını memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı, Öcalan'ın açıklamasını ve partisine silahları bırakma çağrısını memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, bu adımı bölgede istikrarın sağlanması açısından olumlu ve önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.
Açıklamada ayrıca, "Bakanlık, bu girişimi yalnızca Irak'ta değil, tüm bölgede güvenliğin güçlendirilmesi yönünde büyük bir adım olarak görmektedir. Irak'ta, söz konusu partinin silahlı unsurları, Irak Kürdistanı'nın çeşitli bölgelerinde ve bazı kasaba ve şehirlerde bulunmaktadır. Siyasi çözümler ve diyalog, anlaşmazlıkların çözülmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi için en uygun yoldur. Bu, tüm tarafların çıkarlarına hizmet eder ve barış içinde bir arada yaşamayı güçlendirir." ifadelerine yer verildi.
Bakanlık, diyalog yoluyla sorunların çözülmesine yönelik tüm çabaları desteklediğini belirtti. Açıklamada, "Bu çağrının, partinin silahlı unsurlarının silahlarını bırakması için hızlı ve pratik adımlara dönüşmesi umudunu" ifade eden Irak Dışişleri Bakanlığı, "Irak hükümetinin, tarihsel ve coğrafi bağlar, ortak çıkarların gözetilmesi ve müdahale etmeme ilkesi temelinde komşu Türkiye ile güçlü ilişkilerini sürdürme taahhüdünü" yeniledi.