Pakistan Today: KAAN İlk Kez Gökyüzüne Çıktığında, Savaş Uçağı Endüstrisinde Devrim Yaşanacak
Pakistan'ın önde gelen yayın organlarından Pakistan Today'de, son dönemde özellikle savunma sanayi başta olmak üzere gelişen Türkiye-Pakistan ilişkilerinin değerlendirildiği bir analiz yazısı yayınlandı.
Türkiye'nin Pakistan'ın dış politikasında, özellikle de güvenlik ve savunma başlıklarında önemli bir rol oynamaya başladığı belirtilen analizde ayrıca, Pakistan'ın Türkiye ile farklı sektörlerde işbirliği yapmasının da, daha istikrarlı ve müreffeh bir Pakistan için gerekli olduğu vurgusu yapıldı.
Savunma sanayi alanındaki gelişmelere de değinilen analizde, Türkiye'nin KAAN savaşı uçağı programına katılan Pakistan'ın bu hamlesinin büyük bir potansiyel barındırdığı ve KAAN savaş uçağının havalandığında, bu alanda bir devrim yaratacağı belirtildi.
İşte Pakistan Today'da Yayınlanan Analiz:
Pakistan'ın 14 Ağustos 1947'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkiler güçlü bir dostluk ve kardeşlik duygusu temelinde gelişmiştir.
Bu ilişkilerin geleceğine dair beklentiler ise daha fazla başlıkta derinleşmeye devam edeceği şeklindedir. Her iki ülke de diplomatik, kültürel, ekonomik ve askeri ilişkilere dayanan, birbirini destekleyen ve birlikte çalışan uzun bir geçmişe sahiptir.
İİT ve BM gibi uluslararası kuruluşlarda Türkiye, özellikle Keşmir sorununda Pakistan'ı sürekli olarak desteklemiştir. Her iki ülke de Keşmir ve Filistin'dekiler de dahil olmak üzere dünya genelinde Müslümanların maruz kaldığı zulüm ve adaletsizliği kınamaktadır.
İki ülke arasındaki son gelişmeler ise askeri ve savunma alanlarında baş göstermiştir. İki ülke, savaş jetleri ve füzelerin ortak üretimi için Pakistan ile askeri bir ortaklık kurmak istemektedir.
Türk hükümeti geçtiğimiz günlerde, Pakistan'ın Türk Havacılık ve Uzay Sanayi'nin beşinci nesil Kaan savaş uçağı geliştirme projesine resmen katıldığını açıkladı.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi 2 Ağustos'ta Karaçi'de yaptığı açıklamada Pakistan'ın bu projeye katılımının Ankara ve İslamabad arasında görüşüleceğini duyurmuştu.
Tüfekçi yaptığı açıklamada;
"Pakistan'ı milli savaş uçağı programımıza (KAAN) resmen entegre etmek için Pakistanlı muhataplarımızla görüşmeler yürütüyoruz. Yaklaşık 200 Pakistanlı mühendis ve yetkili bu programın geliştirilmesinde zaten yer alıyordu" ifadelerini kullandı.
Merakla beklenen KAAN savaş uçağı ilk kez gökyüzüne çıktığında tarihi bir gelişme yaşanacak.
Fütüristtik uçağın üstün teknolojisi ve gizlilik özellikleri Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan arasındaki işbirliğinin bir sonucudur. Bu iddialı ortaklık, uçak endüstrisinde devrim yaratırken üç ülke arasındaki stratejik bağları da geliştirmeyi amaçlıyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen hayalet uçak KAAN, 27 Aralık'ta ilk kez havalanacak ve görünüşe göre yapay zekâ tarafından yönlendirilecek.
Pakistan ve Azerbaycan, projenin güçlü destek görmesinin ardından bu girişime resmen katılarak havacılık işbirliğinde yeni bir dönem başlattı.
Pakistan ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii arasındaki ortaklık, Pakistan Havacılık Kompleksi Kamra ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii arasında imzalanan bir sözleşmeyle daha da güçlendi. Ortaklığın bir parçası olarak, bazı KAAN alt sistemleri Pakistan'da üretilecek ve ortak bir üretim hattı geliştirilecek.
Bu yeni yaklaşım sadece toplam maliyet yükünü azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda üretimi hızlandırarak uçağın zamanında tamamlanmasını da garanti ediyor.
Pakistan'ın uzun vadede başarılı olabilmesi için ekonomik hedefleri ön planda tutan bir dış politikaya sahip olması sadece gerekli değil aynı zamanda çok önemlidir. Ülkenin dış politika gündeminin, ekonomik taleplerin savunma ihtiyaçları kadar önemli olduğunu kabul edecek şekilde uyarlanması büyük önem taşıyor.
Pakistan ayrıca, Türk üretici Baykar'dan insansız hava araçlarından fırlatılabilen Kemanke seyir füzeleri satın almıştır. Üç farklı Türk İHA modeli de şu anda Pakistan'da faaliyet gösteriyor.
Pakistan'ın NESCOM ve Türkiye'nin TAI temsilcileri, Ağustos 2021'de Türk ANKA insansız hava araçlarının Pakistan'da üretilmesi için bir sözleşme imzaladı.
Pakistan Hava Kuvvetleri ayrıca Akıncı ve Anka İHA'ları Bayraktar AKINCI, Bayraktar TB2 ve Bayraktar TB3 İHA'ları ile donatılmıştır ve bunların hepsi saldırı yeteneğine sahiptir. Kemanke seyir füzesi, kötü hava koşullarında bile kendi başına hedef bulmasını ve seçmesini sağlayan yapay zekaya sahiptir.
Türkiye, Pakistan'ın dış politikasında, özellikle güvenlik ve savunma işbirliği açısından önemli bir rol oynamaya başlamıştır.
Pakistan'ın Türkiye ile farklı sektörlerde işbirliği yapması, daha istikrarlı ve müreffeh bir Pakistan'a doğru Pakistan ekonomisini güçlendirecektir.
Pakistan'ın karşılıklı fayda sağlayacağı düşünülen bu işbirliğini keşfetmek için ekonomik hedeflere savunma ile ilgili olanlarla eşit ağırlık vermesi gerekecektir.
Pakistan'ın uzun vadede başarılı olabilmesi için ekonomik hedefleri ön planda tutan bir dış politikaya sahip olması sadece gerekli değil aynı zamanda hayati önem taşımaktadır. Ülkenin dış politika gündeminin ekonomik taleplerin savunma ihtiyaçları kadar önemli olduğunu kabul edecek şekilde uyarlanması büyük önem taşımaktadır.
Kaynak: gdh.digital