Rum Lider Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Fidan ile Görüştü ve Değişti

Hristodulidis, "Kıbrıs'ta herkes Türkiye ile konuşmamız gerektiğini söylüyor. Kıbrıs sorununun çözümünün anahtarı Türkiye'dedir ve bunları bulmak için Türkiye ile konuşmamız gerekir." dedi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Rum Cumhurbaşkanı Hristodulidis, ERT News’e açıklamalarda bulundu.

Budapeşte’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesini eleştiren eski Yunanistan Başbakanı Samaras'a tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanına hava durumunu konuşmak için gitmediğini belirten Hristodulidis, "Kıbrıs'ta herkes Türkiye ile konuşmamız gerektiğini söylüyor. Kıbrıs sorununun çözümünün anahtarı Türkiye'dedir ve bunları bulmak için Türkiye ile konuşmamız gerekir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşmaya gitmesini bir fırsat olarak değerlendiren Hristodulidis şöyle devam etti: ''Oraya bu fırsatı yakaladığımı düşündüğüm için gittim. Anlamlı bir görüş alışverişiydi. Kıbrıs meselesini çözmedik, Kıbrıs meselesinin bazı yönlerine girmedik ama bazı mesajları doğrudan aktarmamı ve aynı zamanda Türkiye'nin Kıbrıs meselesine nasıl yaklaştığını duymamı sağlayan önemli bir görüş alışverişi oldu. Özellikle konuyu Türk Dışişleri Bakanı'na açıklamak zorundayız çünkü çözüm çerçevesinden kaçamayız…''

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  7 Kasım’da Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi için Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de dünya liderleriyle bir araya gelmişti. İlk olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile görüştü. GKRY sözcü yardımcısı Yiannis Antoniou, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da yer aldığını ve daha sonra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis  ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın da kendilerine katıldığını ifade etmişti.

KRY diyaloğun devamını istiyor

Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis 15 Kasım’da yaptığı açıklamada, Türkiye ile doğrudan diyalog istediklerini belirterek “bu diyaloğun genişlemesi, tek başına, Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma çabalarına eklenebilir” ifadesini kullandı.

Rum basını, Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelerin Birleşmiş Milletler’in (BM) önümüzdeki haftalarda çok taraflı toplantı için çağrıda bulunmasıyla mesafe kat etmesinin beklendiğini yazıyor. BM Genel Sekreterinin muhtemelen Kasım sonu ile Aralık başı arasında gerçekleşmesi beklenen gayrı resmi ziyaretiyle çok taraflı bir toplantı düzenlenmesi, Adadaki her iki taraf ve üç garantör ülkenin bir araya gelmesi bekleniyor.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA