Suriye’den 3 Önemli Yönetici Ankara’da Önemli Temaslarda Bulundu

3+3 formatında toplantılar devam ediyor. Suriye’nin Dışişleri ve Savunma Bakanları ile İstihbarat Başkanı Ankara’da kritik toplantılara katıldı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

Görüşmede, Suriye’deki son durum ile ülkenin toprak bütünlüğünün muhafazası temelinde atılacak adımlar ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad rejiminin arkasında büyük yıkım bıraktığını, Türkiye’nin kardeş Suriye halkının acil ihtiyaçlarının karşılanmasına ve ülkenin yeniden imarında yürütülecek çalışmalara destek olacağını ifadeyle bu minvalde Suriye’ye yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılmasının önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin geleceğinde terör örgütlerine yer olmadığının altını çizdi. Kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer aldı.

Dışişleri Bakanı Fidan, 3+3 Formatındaki Toplantının Ardından Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile Ortak Basın Toplantısında Konuştu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Suriye'deki yeni yönetimin Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ve Suriye'deki yeni yönetimin İstihbarat Başkanı Enes Hattab'la gerçekleştirdiği 3+3 formatındaki toplantının ardından Şeybani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'de yeni bir sayfa açıldığını belirten Fidan, bu fırsatın, Suriye'deki yeni yönetim ve uluslararası toplum tarafından doğru kullanılması gerektiğini ifade etti.

Hakan Fidan, bu kapsamda Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde kapsayıcı bir siyasi sürecin tesis edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Suriye'deki tüm dini, etnik ve mezhepsel grupların artık kucaklaşma zamanı gelmiştir. Yeni yönetimin kapsayıcı bir anlayışla hareket etmesi memnuniyet vericidir. Türkiye olarak, Ulusal Diyalog Konferansı'nın, Suriye'deki tüm bileşenlerinin iradesini yansıtmasına yönelik çabalarını destekliyoruz." diye konuştu.

Bu tarihi dönüm noktasında uluslararası topluma düşen görevin Suriye'ye her türlü desteğin sağlanması olduğuna işaret eden Fidan, "Suriye halkının kendi ayakları üzerinde durmasına yardımcı olmalıyız. Suriye'yi bir rekabet alanı değil, bir işbirliği alanı olarak görmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni Suriye'de PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yer yok."

Fidan, 12 yıllık aranın ardından geçen ay Türkiye'nin Şam Büyükelçiliğinin açıldığını hatırlatarak, "Halep Başkonsolosluğumuz da inşallah 20 Ocak günü faaliyete geçecek. İnşallah Türk Hava Yolları uçuşlarına da yakında başlanacağını göreceğiz." ifadesini kullandı.

Esed rejiminin Suriye'de senelerce terör örgütlerine ev sahipliği yaptığını ve terör ihraç ettiğini kaydeden Fidan, "Yeni Suriye'de PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yer yok." sözlerini sarf etti.

Bakan Fidan, Suriye'deki yeni yönetimin terörle mücadele konusundaki azminden memnuniyet duyduklarını belirterek, bu yönde uygulamaya geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadele alanında üçüncü ülkelerle işbirliği konusunda önemli bir tecrübesi olduğuna dikkati çeken Fidan, Suriye'deki yeni yönetimle de benzer bir işbirliğini test etmek istediklerinin altını çizdi.

İstihbarat paylaşımından askeri kabiliyet geliştirmeye, bu alandaki imkanları kullanmaya hazır olduklarını vurgulayan Fidan, şunları kaydetti:

"Aynı şekilde DEAŞ ile mücadele konusunda da operasyonel destek sağlamaya hazır olduğumuzu kendilerine ve komşu ülkelere ifade ettik. Nitekim bu konuda geçtiğimiz günlerde bazı adımlarımız da oldu. Her zaman söylediğimiz gibi DEAŞ kamplarının ve cezaevlerinin yönetimi konusunda, yeni yönetime gereken yardımı yapmaya da hazırız."

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in askeri hedeflerine ulaşabilmesi için dünyanın daha kuralsız, belirsiz ve güce dayalı hale geldiğini belirterek, "İsrail yayılmacılığı bu haliyle herkese tehdit teşkil etmekte. Kendi güvenliğini sağlamak için birçok ülkeyi güvensiz kılıyor." dedi.

"Kıymetli kardeşim yeni Suriye'nin yeni Dışişleri Bakanı Esad Şeybani'yi ve Suriye Milli Savunma Bakanı'nı, İstihbarat Başkanı'nı Ankara'da ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum." diyen Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'den gelen heyeti kabul ederek, Türkiye'nin Suriye halkına ve yeni yönetimine sarsılmaz desteğini ifade ettiğini anımsattı.

Fidan, 3+3 formatında yapılan çalışma toplantısında Suriye'deki güvenlik durumu ile ülkede istikrarın tam olarak tesisi için atılması gereken adımların yanı sıra siyasi, ekonomik ve insani meseleleri değerlendirdiklerini belirterek, "Türkiye olarak Suriye'ye her alanda destek sağlamaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Bu çerçevede ikili işbirliğimizi daha kurumsal hale nasıl geçirebileceğimizi ele aldık." dedi.

12 Ocak'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da birçok ülkenin dışişleri bakanının katılımıyla düzenlenen Suriye konulu toplantıyı hatırlatan Fidan, Suriye'deki yeni yönetimle temasların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

“Yaptırımların kalkması halinde ülkenin normalleşme süreci hızlanacaktır. Milyonlarca Suriyelinin ülkelerine geri dönmesini mümkün kılacak koşullar yaratılacaktır.”

Fidan, devrik Beşşar Esed rejiminden miras kalan Suriye'ye yönelik yaptırımların hala yürürlükte olduğuna dikkati çekerek, "Yaptırımların kaldırılması için yoğun bir diplomatik çaba devam etmekte. Bunun neticesinde Amerika'nın (ABD) yaptırımlara kısmi muafiyet getirmesi mümkün oldu. Avrupa Birliğinin (AB) de yaptırımlara muafiyet sağlama konusunda bir çalışma yürüttüğünü anlıyoruz." diye konuştu.

Suriye'de temel kamu ve altyapı hizmetlerinin verilebilmesi için yaptırımların kaldırılması gerektiğinin altını çizen Fidan, "Yaptırımların kalkması halinde ülkenin normalleşme süreci hızlanacaktır. Milyonlarca Suriyelinin ülkelerine geri dönmesini mümkün kılacak koşullar yaratılacaktır. Suriye'nin DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele kapasitesi artacaktır." ifadelerini kullandı.

Fidan, uluslararası toplumun, Suriye'deki devlet kurumlarının yeniden yapılandırılması ve kapasite inşası alanında ülkeye destek olabileceğini kaydederek, Türkiye'nin bu konulardaki tecrübesini aktarmaya hazır olduğunu bildirdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm devlet kurumlarına gereken talimatı verdiğini kaydetti.

"Bölgenin geleceğinde teröre yer yoktur. Suriye'nin parçalanmasına asla rıza göstermeyeceğiz. Bölge yeteri kadar savaşlardan çekti. Zaman artık terörden ve silahtan, şiddetten arınma zamanı. Zaman barış, dayanışma kardeşlik, kalkınma ve refah zamanı." diyen Fidan, Türkiye'nin bu konuda imkan ve kabiliyetleriyle gerekli adımları süratle atmaya muktedir olduğunu dile getirdi.

Fidan, Türkiye ve Suriye arasındaki dostluk bağlarının son derece güçlü olduğunu, Türkiye'nin "Suriye ihtilafı" boyunca milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yapmasının bu bağın kanıtı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Suriye'de başlayan bu yeni dönemde de güçlü bağlarımız ve işbirliğimiz pekişecektir. Türkiye'nin tek arzusu barış, huzur, refah ve güvenlik içinde yaşayan bir Suriye'dir. Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda ne gerekiyorsa yapmaya hazırız."

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fidan, Suriye'deki yeni yönetim ile Türkiye arasındaki işbirliği mekanizmalarına ve Şeybani ile görüşmesine ilişkin, özellikle yeni dönemde ilişkilerin nasıl daha etkili, yapısal ve hızlı hayata geçirilebileceğini görüştüklerini söyledi.

Fidan, savunma, güvenlik, terörle mücadele, tarım, sağlık, enerji, trafik ve ulaştırma gibi birçok alanda atılması gereken adımlar olduğuna işaret ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın direktifleriyle oluşturulan bir koordinasyon mekanizması bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin iç hazırlıklarını yaptığını ve hem uluslararası aktörlerle görüştüklerini hem de Şeybani ve ekibiyle etkileşimde olduklarını aktaran Fidan, şunları kaydetti:

"Daha bir aydan biraz fazla oldu. Suriye'nin yeni devletinin kendisini yeniden inşa etmesi, özellikle bürokratik organları ve uluslararası muhataplık düzeyine çıkması biraz zaman alacak. Biz bu sürede aşamalı olarak, en basitinden en karmaşığına kadar yapılabilecek konuları uygun zaman diliminde yapma konusunda irade beyanında bulunduk. Kendileri de bu konuda memnuniyetle kabul ettiler. Şu anda Türkiye'nin gerek kamu kurumlarıyla gerek özel kurumlarıyla, STK'larla hem dayanışma hem yardım hem de ticaret konuları, neyi gerektiriyorsa bu konudaki işbirliği devam edecek."

Fidan, ilk etapta her şeyin mükemmel olmayacağını çünkü büyük bir yıkımla baş başa kalmış bir devlet olduğunu kaydederek, yerlerinden edilen milyonlarca insanın geri dönmesiyle başlayacak bir ekonomik ve sosyal hayat olacağını dile getirdi.

"İstihbarat paylaşımına, operasyonel işbirliğiyle muhakkak ihtiyaç var"

Bunların zaman içinde hayata geçmesini umduklarını aktaran Fidan, "Önemli olan tekrar altını çiziyorum, bizim bıkmadan usanmadan bu hedefe doğru sistemli bir şekilde, profesyonel bir şekilde çalışmamız. Terörle mücadele konusunu da güvenlik konusunu da tabiatıyla konuştuk. DEAŞ konusu, PKK konusu, YPG konusu. Özellikle DEAŞ ile mücadele konusunda neler yapılması gerekiyor, o konuda kendileriyle görüş alışverişinde bulunduk. Ve istihbarat paylaşımına, operasyonel işbirliğiyle muhakkak ihtiyaç var. YPG konusu özellikle kendilerinin çok yakından ilgilendiği bir husus, o konuda da görüşlerimizi karşılıklı paylaştık" diye konuştu.

Fidan, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlandığına dair haberlere ilişkin, "İnşallah yakın zamanda bunun resmi olarak ilanını duyacağız." dedi.

Katar ve Mısır'ın bu konudaki emeğine dikkati çeken Fidan, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak ateşkes sürecine olabildiğince destek verdik. Çünkü oradaki soykırımın, zulmün, açlığın, sefaletin, imkansızlığın, yıkımın bir an önce durması gerekiyor. Bu sadece bir insanlık dramı suçu değil, aynı zamanda bölgemizin tamamını ateşe atan bir olay. Bunun durması tabii ki önemli bir adım ve bundan sonra yaraların sarılması gerekiyor. İnsani yardımların bir an önce başlaması, yerinden edilmiş ve şu anda köşelere sıkıştırılmış 2 milyona yakın insanın yıkılmış da olsa evlerine, arazilerine dönmesi gerekiyor. Bunların gece gündüz devam eden hava saldırılarından artık emin olması gerekiyor. Katliamın durması gerekiyor. Bu konuda atılacak her türlü adımı, Türkiye olarak biz destekliyoruz."

"İsrail askeri hedeflerine ulaşabilsin diye dünya kuralsız hale döndü"

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başından beri özellikle olayın insani boyutunun altını çizdiğini ve uluslararası seferberlik başlattığını belirterek, "Bu, tabii ki belli güçler tarafından sürekli ertelendi, ötelendi. Çünkü anlı şanlı birçok uluslararası aktörün esas itibarıyla yaptığı birçok diplomatik faaliyetin gerçekte İsrail'in operasyonlarına zaman kazandırmak olduğunu bütün uluslararası toplum gördü. Ne oldu? 50 bine yakın insan çoğunluğu kadın ve çocuk katledildi. İnsanlığın onuru çiğnendi, uluslararası sistem öldüğünü ve defnedildiğini ilan etti. Ve Batılıların yıllardır biriktirdikleri ne kadar meşruluk, ahlaki üstünlük, erdem gibi alanlar varsa hepsi yerle bir oldu. Dünya daha belirsiz, daha güce dayalı, daha kuralsız bir hale döndü. Sadece İsrail askeri hedeflerine ulaşabilsin diye." şeklinde konuştu.

Fidan, buna karşı verilen her türlü mücadelenin erdemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bu noktadaki duruşunun kendi ideolojik duruşu için değil, insanlığın ortak değerleri adına yapıldığını söyledi.

İnsanlığın ortak vicdanını taşıyan aktörler tarafından da bu duruşun gerek Doğu'da gerek Batı'da yer bulduğunu belirten Fidan, bu duruşu sürdürmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Fidan, hedefin iki devletli çözümle bölgeye barış gelmesi olduğunu kaydederek, "İsraillilerin, Arapların, bölge halkının, hepimizin barış içerisinde, huzur içerisinde yaşaması." dedi.

İsrail'in Suriye'nin topraklarını da belli miktarda işgal ettiğini vurgulayan Fidan, "İsrail yayılmacılığı bu haliyle herkese tehdit teşkil etmekte. Kendi güvenliğini sağlamak için birçok ülkeyi güvensiz kılıyor. Ve yıllardır da bu durum böyle. Bu denklemden çıkmanın, herkesi güvenli ve huzurlu yapmanın tek yolu, eğer kabul edilirse iki devletli çözüm ve herkesin belli bir sınıra razı olması. Dolayısıyla bu noktadaki çabalarımız devam edecek. İnşallah önümüzdeki dakikalar içerisinde resmi olarak ateşkes ilan edilir, biz de yeni bir iyi haber almış oluruz." ifadelerini kullandı.

Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani: "Suriye ve Türkiye yeni bir tarih yazdı."

Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, 3+3 formatındaki toplantının ardından Fidan ile Ankara'da ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye ve halkına, ülkesiyle "Suriye'deki devrimden" bu yana birlikte oldukları için teşekkürlerini sunan Şeybani, "Suriye ve Türkiye yeni bir tarih yazdı." dedi.

Şeybani, bunun kardeşlik üzerine kurulu bir tarih olduğunu kaydederek, bölgedeki istikrarın ve güvenliğin sağlanması için bu kardeşliğin kurulduğuna değindi.

Yeni yönetimin Suriye halkının yaralarını sarmak istediğini belirten Şeybani, Suriye'nin toprak bütünlüğünün önemine dikkati çekti.

Şeybani, "Toprak birliğimiz çok çok önemli. Merkezi hükümete bağlı, bütün topraklarımızın aynı çatı altında olmasını istiyoruz." ifadesini kullanarak bunun, Suriye'nin birliğini ve egemenliğini kazanabilmesindeki önemini vurguladı.

Türkiye ile Suriye ilişkilerinin çok yakın bir gelecekte "yeni ufuklara doğru" çeşitli alanlarda ivme kazanacağını söyleyen Şeybani, "Yeni yönetim, Suriye topraklarının Türkiye ve Türk halkına karşı tehdit olmaktan çıkarılması gerektiğine inanmaktadır." diye konuştu.

Şeybani, ayrıca Türkiye'nin yeni yönetime gösterdiği inanç nedeniyle teşekkürlerini ifade etti.

Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, ülkesinin yeniden kalkınması için uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğunu belirterek, "İster Arap ülkeleri olsun ister uluslararası toplum olsun, tek ses olmalıyız ve Suriye'ye destek olmalıyız." dedi.

Sıcak karşılama için Bakan Fidan'a ve kabulü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Şeybani, Türkiye ile ilişkileri her zaman desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Şeybani, "Suriye halkı diktatörlüğe karşı olduğunu ispat etti." ifadesini kullandı.

Suriye'yi yeniden imar etmek için bir araya geldiklerini kaydeden Şeybani, Suriye'nin bölgeyle ve dünyayla entegre olan bir ülke olması ve stratejik rolünü tekrar oynaması için var gücüyle çalışacaklarını vurguladı.

Şeybani, yıkılan Baas rejiminin Suriye halkının yararına olmadığını belirterek, "insanlara değil kurumlara dayalı olan" ve "tüm halkın yararını gözeten" yeni bir ülke kurmaya çalıştıklarını söyledi.

Şeybani, "(Suriye) iyi komşuluk ilkelerine dayalı bu ilişkileri sürdürmeye kararlıdır. Yine aynı şekilde daha önceki yönetim bunu yapmamıştır. Bugün Suriye halkının elleri herkese açıktır. Dolayısıyla biz hem Suriye halkının hem bölgenin yararına olsun istiyoruz." diye konuştu.

Suriye halkının birliğe ihtiyacının olduğunu ve yaralarını sarmaya çalıştığını dile getiren Şeybani, "İstiyoruz ki herkes özgürlüğüne kavuşsun." dedi.

Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Şeybani, eğitim kurumlarının iyileştirilmesi ve Suriye halkına onurlu bir yaşam vadedilmesinin önemine işaret ederek, "Suriye bugün yeniden kalkınma için gerçek bir desteğe ihtiyaç duymaktadır. Biz uluslararası toplumdan, özellikle kardeş ve dost ülkelerden bu konuda yardım beklemekteyiz." ifadelerini kullandı.

Suriye'nin kalkınması için uluslararası iş birliğine hazır olduklarının altını çizen Şeybani, "İster Arap ülkeleri olsun ister uluslararası toplum olsun, tek ses olmalıyız ve Suriye'ye bu şekilde destek olmalıyız." dedi.

Suriye halkını kucaklayacaklarını, kurum ve kuruluşların egemenliğini yeniden kazandıracaklarını, barış ve adalet için çalışacaklarını kaydeden Şeybani, "Türkiye Cumhuriyeti'ndeki kardeşlerimizle bütün gücümüzle bunu yapacağız. Her iki ülkenin istikrarı ve halkın yararı için çalışacağız." diye konuştu.

"Suriye'nin hiçbir şekilde komşu ülkemize bir tehdit teşkil etmemesi gerekir"

Bakanların hitabının ardından soru cevap kısmına geçildi.

Suriye'de SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG tehdidine yönelik alacakları inisiyatiflerin ne olduğunun sorulması üzerine Şeybani, "Biz Suriye'yi kurtardıktan sonra bu varlıkların olmasına gerek yok. Dolayısıyla biz her zaman olduğu gibi şunu taahhüt ediyoruz. Suriye'nin hiçbir şekilde hiçbir ülkeye, özellikle komşu ülkemize bir tehdit teşkil etmemesi gerekir." dedi.

Şeybani, "Bölgenin tekrar merkezi hükümetin egemenliği altına girmesi ve Arap kimliğinin tekrar iade edilmesi için çalışmaktayız. Merkezi Şam yönetiminin bütün ülkede egemen olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ulusal Diyalog Konferansına ilişkin soruya yanıt veren Şeybani, söz konusu konferansın "tüm Suriye halkının geleceğinin belirlenmesi" için önemli olduğunu vurguladı.

Şeybani, "Suriye'nin bütün kesimlerinin uyum içerisinde kabul edebileceği bir diyalog olsun istiyoruz. Suriye halkından 1200 temsilcinin bu konferansa katılması söz konusu olacaktır. Siyasi, ekonomik, sosyal alanlar hepsi görüşülecektir." diye konuştu.

Esad Hasan Şeybani, bu konferansta Suriyelilerin ilk kez kendi gelecekleri konusunda oturup konuşacaklarını söyledi.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA