Tajani’nin Türkiye Gezisi İtalya Basınında Geniş Yer Buldu

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin dünkü Türkiye ziyareti, göç ve Libya başta olmak üzere olası iş birliği yansımalarıyla İtalya basınında geniş yer buldu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Çavuşoğlu, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, mevkidaşıyla İtalya-Türkiye ilişkilerini tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini söyledi.

İtalya ile ekonomik ilişkilerin ele alındığını aktaran Çavuşoğlu, İtalya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortaklarından olduğunu, Türkiye'nin hem ithalatı hem de ihracatında 5'inci sırada yer aldığını belirtti.

Çavuşoğlu, "(İkili ticaret) 2022'de 26 milyar doları geçti. Yani 30 milyar dolarlık hedefimize ulaşıyoruz. Yeni hedefleri belirleme konusunda mutabık kaldık." ifadelerini kullandı.

İtalya'nın Türkiye'ye doğrudan yatırımı artıyor

Çavuşoğlu, özellikle kara taşımacılığının büyük önem arz ettiğini belirterek, ikili görüşmelerde mevkidaşının "Kara Ulaştırma Karma Komisyonu" toplantısını gerçekleştirme teklifinde bulunduğunu aktardı.

İtalyan şirketlerinin Türkiye'de yaptığı yatırımların sanayi, turizm, ulaştırma gibi farklı alanlarda arttığını belirten Çavuşoğlu, "İtalya’nın Türkiye'de gerçekleştirdiği doğrudan yatırım miktarı artıyor. Son 20 yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık doğrudan yatırım ülkemize geldi." dedi.

Çavuşoğlu, savunma sanayisi alanında işbirliğini geliştirmek için de çalışıldığını, hem ikili düzeyde hem de birçok ortak projeler olduğunu ifade etti.

İşbirliğinin geliştirileceği bir başka alanın da enerji olduğunu aktaran Çavuşoğlu, İtalya-Türkiye arasında enerji alanında bir mutabakat zaptının müzakere edildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, İtalya'da 50 bin civarında Türk yaşadığını ve bunun iki ülke arasında önemli bir köprü görevi gördüğünü söyleyerek, THY'nin İtalya'nın 7 kentine seferler düzenlediğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, "2022'de 310 bin civarında İtalya’dan turist ülkeye geldi. 2019 rakamlarına yaklaştık, pandemi öncesi seviyeye yaklaştık." dedi.

Güvenlik iki ülkenin de sınandığı bir mesele

İki ülkenin de terör ve düzensiz göçmen sorunlarıyla mücadele ettiğini ve bu konuda işbirliği yapılacağını kaydeden Çavuşoğlu, "PKK/YPG'nin son zamanlarda özelikle misyon ve THY gibi kurumlarınıza yönelik bazı provokasyonları oldu. Bu konudaki beklentilerimizi Antonio'ya aktardık. Kendisi de gerekli müdahalelerde bulundu." dedi.

Çavuşoğlu, İtalya'nın Türkiye'nin AB ilişkilerine en güçlü desteği veren ülke olduğunu belirterek, Gümrük Birliği Anlaşmasının modernizasyonundan vize serbestine kadar farklı alanlarda İtalya'ya güvenildiğini kaydetti.

İkili görüşmelerde Balkanlar'daki durumun da değerlendirildiğini söyleyen Çavuşoğlu, Balkanlar'ın istikrarının her ülke için önemli olduğunu ancak İtalya ve Türkiye için ayrıca bir hassas konu olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Libya'nın iki ülke için önemini vurgulayarak, "Esas olan Libya’da kalıcı bir istikrar ve adil seçimlerin yapılması, bunun için hukuki altyapının da oluşturulmasıdır bu konularda İtalya ile aynı düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Göçmenlerin tekrar ülkelerine döndürülmesi için atılacak adımlar olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Düzenli göçmen, düzensiz göçmen, kontrolsüz göç meselesi entegrasyon dahil birçok boyutu var. Bunun güvenlik boyutu var, insani boyutu var. Her boyutuyla ön yargısız bir şekilde ilgilenip politikalar üretmemiz gerekiyor." dedi.

Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesi için son zamanlarda başlatılan bir sürecin ve angajmanın olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Rejimle de başlattığımız bir angajman var ve dönecek insanlara hangi imkanı sağlayabileceğiz? Libya için de geçerli Afganistan için de geçerli. Afganistan’dan ilave göç akını gelmemesi için Afganistan’a yaptığımız insani yardımları nasıl artırmamız gerekiyor? Bu Taliban’ı tanımak anlamına gelmez." dedi.

Çavuşoğlu, yeni bir uygulamaya göre, Türkiye’ye vize ile gelen herkesin aynı zamanda sigortaya tabi olacağını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, söz konusu sigortayla Türkiye’ye vize ile gelip de düzensiz göçmen durumuna düşen herkesin geri gönderme maliyetinin de karşılanacağını dile getirdi.

"SAMP-T konusunda önümüzdeki süreçte somut adımlar atmayı da arzu ediyoruz"

Libya konusunda Mısır'la da istişare etme arzusunda olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin Mısır'la ilişkilerinin normalleşmesinin Doğu Akdeniz'in istikrarına katkı sağlayacağını söyledi.

Çavuşoğlu, İsrail'de yeni hükümetin provokasyonlarla başladığını belirterek, "Bu tür provokasyonların tekrar edilmemesi gerekiyor." dedi.

İsrail'de bir önceki hükümetle ilişkileri normalleştirme konusunda adım attıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri devam ettirmesinin "İsrail'in illegal yerleşimlerini desteklemek veya Filistin halkının haklarını yok saymak" anlamına gelmediğini vurguladı.

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki zenginliklerinin hakça paylaşımına dikkati çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın Doğu Akdeniz Konferansı teklifinde bulunduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşına hitaben "Antonio, henüz Avrupa Birliği'nden olumlu cevap alamadık. Sanırım iki üyeniz bunu engelliyor." dedi.

SAMP-T Hava Savunma Sistemi konusuna ilişkin Çavuşoğlu, SAMP-T'nin en az diğerleri kadar bilinen ve istenen bir savunma sistemi haline getirilmesi gerektiğini kaydederek bu konuda da İtalya ve Fransa'yla işbirliği yapmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Çavuşoğlu, Türkiye olarak çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, "SAMP-T konusunda önümüzdeki süreçte somut adımlar atmayı da arzu ediyoruz." dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani: "Türkiye çok önemli bir arabuluculuk hizmeti gerçekleştirdi"

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Türkiye'nin Tahıl Koridoru anlaşmasındaki rolüne değinerek, "Sizlerin bu arabuluculuğu sayesinde bir tahıl anlaşması gerçekleşti, yani Türkiye çok önemli bir arabuluculuk hizmeti gerçekleştirdi ve aynı zamanda esir takasında da çok önemli bir adım attı." dedi.

Tajani ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Tajani, İtalya ile Türkiye arasındaki dayanışmayı göstermek istediklerini ve mevkidaşı Çavuşoğlu ile uzun bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Bir görüş birliğimiz var. Özellikle düzensiz göçmenlik konusuna baktığımızda, Libya konusunda gene bir görüş birliğimiz var. Balkanlar konusunda aynı şekilde ve adil bir barışta Ukrayna’da özlediğimiz bir konu." dedi.

Göçmenlik konusunda İtalya ve Türkiye'nin benzer ve önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Tajani, İtalya’ya Libya‘dan Akdeniz'den Tunus'tan Balkanlar'dan kaçak göçmenlerin geldiğini dile getirerek, "Türkiye’den çok fazla gelen yok açıkçası, inanılmaz bir kontrol var sizlere bu vesileyle teşekkür etmek isterim. Türk yetkililere teşekkür ederim en içten duygularımla Türkiye’den geliş yok." ifadelerini kullandı.

Tajani, yasa dışı göçün herkesi ilgilendirdiğini vurgulayarak, terör örgütlerinin özellikle Afrika’da etkili olmaya başladıklarını ve göç konusunda işbirliğini güçlendireceklerini söyledi.

İtalya'ya gelen göçmenleri önlediği için Türk hükümetine teşükkür eden Tajani, "Bu konudaki çalışmalarımızı birlikte sürdürmeye devam edeceğiz. 4 milyon kişiyi Suriye’den gelen insanları ağırladı Türkiye, bu vesileyle de Türkiye’ye teşekkür etmemiz lazım. Aslında Avrupa Birliği’nin bu büyük gayreti desteklemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tajani, Türkiye ve İtalya'nın Libya konusunda ortak bir görüşe sahip olduğunu kaydetti.

Libya'da bir istikrarın sağlanması gerektiğini kaydeden Tajani, iki NATO üyesi Türk ve İtalyan askerlerinin Kosova’da, Sırbistan’da ve Balkanlar'da görev yaptığını hatırlattı.

Çavuşoğlu ile Ukrayna üzerine de konuştuklarını belirten Tajani, Zaporijya Nükleer Santrali ve çevresindeki çatışmalarının sonuçlarının tehlikeli olabileceğini söyledi.

Tajani, Türkiye'nin Tahıl Koridoru anlaşmasındaki rolüne değinerek, "Sosyal bir takım gerilimler azaltıldı aynı şekilde göçmen hareketi de azaltıldı, gene sizlerin bu arabuluculuğu sayesinde bir tahıl anlaşması gerçekleşti, yani Türkiye çok önemli bir arabuluculuk hizmeti gerçekleştirdi ve aynı zamanda esir takasında da çok önemli bir adım attı." dedi.

Tajani, 2022'deki ticaret hacminden memnun oldukların, iki ülke arasında 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefi olduğunu aktardı.

"Libya'da her iki ülkede birlikte çalışma kararı aldık"

Tajani, Akdeniz'de istikrar için Türkiye ile birlikte çalışacaklarını belirtti.

Libya'daki seçimler konusunda birlikte çalışma kararı aldıklarını kaydeden Tajani, "Libya'da seçimlerin gerçekleştirilmesini istiyoruz. Bu konuda girişimlerimizi artıracağız." değerlendirmesinde bulundu.

Tajani, "İtalya, Akdeniz'in bir mezarlığa dönüşmesini engellemeye çalışıyor." diye konuştu.

"Biz Türkiye ile 360 derece yakınlaşmak istiyoruz." diyen Tajani, ülkesinin enerji konusunda çalışmalarının bulunduğunu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de özgür bir seçime sahip olması gerektiğini söyledi.

Tajani’nin Türkiye Gezisi İtalya basınında Geniş Yer Buldu

Tajani’ye Türkiye ziyaretinde eşlik eden İtalyan gazetecilerin yorumlarına göre İtalyan Bakan dönüş uçağında "memnun kalmış görünüyordu."

Corriere della Sera, Tajani’den alıntıyla "İtalya hükümeti, Akdeniz’in bir göçmen mezarlığına dönüşmesini önlemek için çalışıyor" diye yazdı ve "Ankara’ya dünkü seyahatin başlıca amacının yasa dışı göçle mücadele olduğunu, bunun da insan kaçakçılarını durdurmak anlamına geldiğini" belirtti.

İtalya’da Ekim ayında iktidara gelen sağ koalisyon hükümeti, düzensiz göçle mücadeleyi öncelikli dosyaları arasına aldı. Corriere della Sera da bu bağlamda Roma yönetiminin, göçmen teknelerinin denize açılma noktalarından olan Libya konusunda, bu ülkede güçlü etkiye sahip olan Türkiye ve Mısır’a odaklanmayı planladığını yazdı.

"İki ülke (Türkiye ve Mısır), Ankara'nın Trablus hükümeti ile imzaladığı gaz ve petrol arama anlaşmaları nedeniyle ihtilaflı" diyen gazete, yakında Kahire’ye de gitmeyi planlayan Tajani’nin Mısır ile Türkiye arasında arabuluculuk teklif ettiğini belirtti.

CIA Başkanı’nın Libya gezisi

La Repubblica gazetesi de "Tajani, İtalya’yı Libya masasına oturtmak için Türkiye’ye uçtu" başlıklı haberinde şöyle yazdı:

"İtalya, göçmen akışını yönetmek, enerji ve güvenlik çıkarlarını korumak için istikrarlı bir Libya istiyor; Libya konusunda bir anlaşma ile Türkiye-Mısır arasında arabuluculuk üzerinde çalışıyor. Tajani’nin (planlanan) Kahire gezisinin amaçlarından biri de bu."

Repubblica, ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns’ün hafta içinde Libya’ya gittiğini hatırlattı ve gelecek ay da Fransa, İngiltere, İtalya ve Almanya’nın Libya özel temsilcilerinin Washington’a gideceğini vurguladı.

"Olumlu yanıt aldık"

La Stampa gazetesi de Tajani’nin Ankara ziyaretini değerlendirdiği haberinde, "İtalya büyük tura Türkiye’den başlıyor ama gözü Kuzey Afrika’da. Antonio Tajani, Libya odaklı bir görüşme için Ankara’ya uçtu" ifadelerini kullandı.

La Stampa, İtalya Dışişleri Bakanı’nın Roma’ya dönüş uçağında memnun göründüğünü ve "Bugün Türkiye’den aldığımız yanıt olumlu oldu. Günün amacına ulaşıldı" dediğini yazdı.

CIA Başkanı’nın Libya ziyaretini La Stampa da hatırlattı:

"Libya'da bir hareketlenme var ve İtalya pasif bir gözlemci olarak kalmamaya çalışıyor: CIA Başkanı birkaç gün önce (Libya’ya) gitti ve ilgili taraflara açık bir mesaj gönderdi: Amerika, Rusya’nın ve terör gruplarının varlığına müsamaha göstermeyecek."

İtalya Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’nin ardından Mısır ve Libya’ya da gitmeyi planladığını yazan gazete "Türkiye ile Mısır arasındaki güçlü zıtlıkları yumuşatmak amaçlı yoğun bir diplomatik çalışma var" dedi.

Gazete göç konusunda somut adımlarınsa İtalya İçişleri Bakanı’nın gelecek Pazartesi yapması planlanan Türkiye ziyaretinde ele alınacağını yazdı:

"Dün Ankara'da varılan anlaşma, en azından resmi olarak, göçmen teknelerinin yola çıkışıyla ilgili somut adım öngörmüyor; bunun için İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi'nin iki gün sonraki ziyareti bekleniyor."

 

Kaynak: AA, BBC

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA