Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

TİKA Başkan Yrd. Dr. Mahmut Çevik, SDE Online Diplomasi Okulu'nda Konuştu

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Stratejik Düşünce Enstitüsü Online Diplomasi Okulu'nda öğrenciler ve yurt dışı katılımcılarıyla, “Türkiye'nin Balkan Politikası ve TİKA’nın Balkanlarda Kültürel Diplomasiye Katkısı” konusunu değerlendirdi.
SDE Editör
01 Şubat 2024 15:41
A+
A-

Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik'in konuşmacısı olduğu, zoom üzerinden gerçekleşen toplantıda Başta Tiran, Kırcaali, Zagrep, Priştina, Üsküp ve Türkiye’nin değişik illerinden, Balkanlar dışından ise; Bakü, Bavyera, Jacarta, Toronto, Ludwisgburg, Evreux, Moskova ve İran’dan katılımcılar vardı.

-Türkiye’nin Balkan Politikası, Balkanlar ve Kültürel Dokusu, TİKA’nın Balkan Stratejisi, TİKA’nın Kültürel Diplomasiye Yönelik Balkanlarda Uyguladığı Projeler gibi konuların işlediği toplantıda, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik; “Tarihi süreç içinde Balkanlara gelen Türk göçmenlerin yeni kurdukları köyler ile sosyal hayata zenginlik kattıklarını, sosyal hayatta inanç ve kültür düşmanlığı yapmadıklarını” ifade etti.

Tarihçi Prof. Dr. Halil İnancık’ın yaklaşımını da örnekleyen Çevik, “Osmanlılar Müslüman Anadolu ile Hristiyan Balkanları kendi yönetimleri altında birleştirmeyi başarmıştır” dedi. Balkanlarda her din ve dile mensup insanların taleplerini de değerlendirdiklerini belirten Dr. Mahmut Çevik, TİKA’nın milli kültür ve ideallerin dış dünyaya anlatılmasında mühim kültürel diplomasi enstrümanı olduğunu belirtti.

Kültürel Diplomasinin İtici Gücü TİKA

TİKA’nın her alanda uyguladığı proje ve programlar ile başta kültürel diplomasi olmak üzere Türkiye’nin dış politikasına destek verdiğini dile getiren Çevik, Kültürel Diplomasinin dış yardımlarda önemini de vurguladı. Çevik, Kültürel Diplomasinin itici gücünün TİKA olduğunu aöyleyerek TİKA’nın Balkanlarda uluslararası ilişkilere ve ön yargıların kaldırılmasına önemli katkı sağlayarak Kültürel Diplomasinin faydalarını TİKA Proje örnekleri ile birlikte anlattı.

K. Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Alsar Vakfı Başkanı Mehdi Gura başta olmak üzere Rumeli’den katılan konuklar TİKA’nın bölge için önemine dikkat çekerek soydaş ve akraba topluluklarının faydalandıkları  projelere örnekler verdi ve TİKA ve programın yapılmasına imkân sağlayan Strateji Düşünce Enstitüsü’ne teşekkür ettiler.

Kosova'dan Kamu Diplomasisine Örnek

Kosova’dan programa katılan bir katılımcı program esnasında bir proje örneğinin resmini göstererek, az önce bu kitabı teslim aldık ve ismi de “Balkanlarda Türkler ve Türkçe Kongresi” ve destekleyen TİKA’dır diyerek, Kültür Diplomasisinin en  temel ögesinin dil olduğunu ve TİKA’nın  uyguladığı bu projelerden dolayı Balkan Türkleri adına TİKA’ya teşekkür ettiklerini belirtti.

Katılımcıların sorularını cevaplayan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik; Son olarak programın Türk Dış Politikası için mühim bir hamle olduğunu ifade ederek Strateji Düşünce Enstitüsü’ne ve tüm katılımcılara yoğun ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür etti.

 

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.