AA
Moskalkova, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) Ankara'da bir otelde düzenlediği "21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği" konulu uluslararası konferansın ardından Anadolu Ajansının (AA) sorularını yanıtladı.
Bu konferansta her ombudsmanın zor durumda bulunan insanlara yardım için işbirliği yöntemleri aradığını belirten Moskalkova, Türkiye'nin, kendilerine dünyadaki olayların gerçek yansıtılması imkanı verdiğini söyledi.
Moskalkova, Ukrayna'daki savaş konusunda yalnızca tek tarafın görüşünün dinlenmesi eğilimi olduğunu ifade ederek, "Sadece Türkiye'de hem Ukrayna Ombudsmanı hem Rusya Ombudsmanı için kendi görüşlerini göstermek için imkan verilmiştir." diye konuştu.
Bugünkü konferansta Rusya'nın Ukrayna'daki "özel askeri operasyonunun sebeplerini" anlattığını dile getiren Moskalkova, "Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki insanların sürekli olarak ateş altında tutulmasına imkan vermemek için Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini bu bölgelerden uzaklaştırmak gerekiyor." ifadesini kullandı.
Moskalkova, Kırım'daki insanların su ve elektrik kesintileri de yaşadığını belirterek, ombudsmanlar olarak şu anda zor durumda bulunan insanlara mümkün olduğu kadar yardım etme görevlerinin olduğunu vurguladı.
Moskalkova, öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konferansta katılımcılara hitap etmesinin ombudsmanlığa gösterilen saygının işareti olduğunu dile getirdi.
Ukrayna'da yeni bir insani koridor açılması girişimine ilişkin soruya yanıt veren Moskalkova, "Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inisiyatifiydi. Tabii ki bu çok önemli bir tekliftir. Bunun yerine getirilmesi, yalnızca Rusya, Ukrayna ve Türkiye devlet makamlarının anlaşması durumunda etkili olabilir. Biz de ombudsman enstrümanlarımızı kullanarak Rusya devlet makamları tarafından alınan kararlar çerçevesinde hareket etmeye devam edeceğiz." dedi.
Rusya İnsan Hakları Yüksek Komiseri Tatiana Moskalkova ve Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets, dün KDK tarafından düzenlenen uluslararası konferans kapsamında ikili görüşme yapmıştı.
Görüşmeye daha sonra Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve kısa bir süre TBMM Başkanı Mustafa Şentop da katılmıştı.
Ukrayna ve Rusya ombudsmanlarının Ankara'daki görüşmesinde insani sorunların çözümü için yeni bir insani koridor girişimi, esir değişimi ve yaralılar konuları gündeme gelmişti.
Rus ombudsmanla görüşmelerinin henüz bitmediğini kaydeden Lubinets, bu akşam Rus ombudsman ve Kamu Başdenetçisi Malkoç'la yeni bir toplantı yapacaklarını aktardı.
Lubinets, görüşecekleri pek çok sorunun olduğunu ve bunlara yeni çözümler bulduğunu belirterek, "Temel sorun, savaş esirlerinin takasını daha iyi hale getirmektir. İkinci sorun, Rusya'nın Ukrayna'nın geçici işgal altındaki topraklarında ele geçirdiği ve şimdi Rusya topraklarında tuttuğu binlerce Ukraynalı sivil tutsakların sorunlarıdır." dedi.
Bu konuda herhangi bir anlaşmaya varılıp varılmadığının sorulması üzerine Lubinets, iki ülkenin de söz konusu sorunları çözmeye istekli olduğunu, ancak henüz bir anlaşma gerçekleşmediğini söyledi.
Lubinets, "sivil rehinelerden bazılarının Ukrayna'daki ailelerinin yanına dönmesi" gibi somut sonuç gördüklerinde başarıya ulaşacaklarını dile getirdi.
Yeni platformun ne zaman oluşturulacağı sorusuna da Lubinets, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın insani koridorun yeni bir fikir olduğunu söylediğini belirterek, söz konusu koridor çalışmaya başladığında iyi sonuçlar beklediklerini vurguladı.
Lubinets, tahıl koridoru ve esir takası konusundaki desteği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın formülünün kendilerine çok uygun olduğunu dile getiren Lubinets, Erdoğan'ın da, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy gibi güçlü bir lider olduğunu sözlerine ekledi.
Rusya İnsan Hakları Yüksek Komiseri Moskalkova ile 2 kez görüştüklerini ve bu akşam 3. kez görüşeceklerini vurgulayan Lubinets, "Bir karara varılmasını arzu ediyoruz. Bu Sayın Cumhurbaşkanı'nın ve Sayın Şeref Malkoç’un desteğiyle oldu." ifadesini kullandı.
Lubinets, Moskalkova ile görüşmelerin verimli geçip geçmediğine ilişkin soruya da Rus ombudsman ile temasa geçmenin sonuç verebileceğini ve bunun Ukrayna'nın ulusal çıkarlarına aykırı olmayacağını düşündüğünü belirtti.
Lubinets, "Moskalkova ve Başdenetçi Malkoç ile yeni bir şey ve Ukrayna halkı için çok iyi bir şey yapabileceğimizi düşünüyorum." dedi.
Kırım Tatarlarının hapis cezasına mahkum edilmesine ilişkin soruya yanıt veren Lubinets, Moskalkova ile görüşmelerinde ana konulardan birinin bu mesele olduğunu söyledi.
Lubinets, Rusya'nın çoğu Kırım Tatarı olmak üzere 153 kişiyi uzun süre hapiste tuttuğunu belirterek, bu konuda nasıl bir çözüm bulunacağına dair çalıştıklarını dile getirdi.
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal'in, ailesinin yanına Kırım'a gittiğinde Rus polisinin onu yakaladığını ve 70 yıl hapis cezasına çarptırıldığını aktaran Lubinets, bu insanların suçlu olmadığını vurguladı.
Diğer İçerikler