2024 Paris Olimpiyatları Açılış Törenindeki Görüntülere Batı’dan Tepkiler Devam Ediyor
Ne Olmuştu?
Geçtiğimiz günlerde 33’üncüsü gerçekleşecek olan olimpiyat oyunlarının Paris’te açılış töreni yapılmıştı. Olimpiyat oyunları açılış töreni ilk kez bir stadyumda değil şehir merkezinde yapılmış ve tepkilere neden olmuştu. Fakat törendeki asıl tepki Leonardo da Vinci’nin “Son Akşam Yemeği” tablosunun parodisine geldi. Tabloyu alaya alan gösteride Hz. İsa’yı, bir “drag queen’in (travesti kraliçesi)” canlandırması olay konusu olurken, Hz. İsa’nın öğrencilerini ise Fransız dünyasının abartılı giysiler giymiş yıldızları canlandırdı.
Da Vinci’nin “Son Akşam Yemeği” isimli tablosu Hristiyanlar için büyük bir öneme sahip. Bu tablo Hristiyan öğretisine göre; İsa’nın Kudüs’te Romalı askerlerce yakalanıp çarmıha gerilmesinden önce havarileri ile yediği son akşam yemeğini konu alır. Uzunca bir yemek masasının ortasına konumlanmış olan İsa’nın yanında 12 havarisi yer alır. Eserde, İsa’nın havarilerinden birinin ona ihanet edeceğini açıklayan bir an yansıtılır.
Dünya’dan Tepkiler
Özellikle Hristiyanlar olmak üzere birçok kesimi rahatsız eden “Son Akşam Yemeği” parodisine dünyadan tepkiler gecikmedi.
Devlet Başkanları’nın Tepkileri
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konuyla ilgili olarak, “Batı, şeytana hizmet edenler tarafından kontrol ediliyor.” dedi.
“Batı’da ahlak kalmadı. Bunu Paris Olimpiyatları’nın açılışında da gördük.” diyerek konuyla ilgili eleştirilerini dile getiren Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise Batı ülkelerinin LGBT’yi savunmasını ve teşvik etmesini eleştirirken Hristiyan değerlerinin korunması gerektiğini vurguladı.
Hristiyan Dünyası’nın Tepkileri
Fransız Katolik Kilisesi resmi X hesabında yaptığı açıklamada, "Bu tören maalesef Hristiyanlıkla alay eden sahneleri içeriyordu, bu durumu derin bir üzüntüyle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.
Ramallah Rum Katolik Kilisesi Başrahibi (Archimandrite) Abdullah Yulio ise tablonun parodisinde LGBT temalarının kullanılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “İsa Mesih’in kutsiyetinin ihlal edildiği bu canlandırma caiz değildir. Bana göre her türlü istismar ve aşağılama, sadece Hıristiyan dinine değil, din kavramını çarpıtmaya ve dinlere karşı savaşmaya yönelik kasıtlı bir süreçtir” dedi. LGBT’li bireylerin sahneyi canlandırmada kullanılmasını çok tehlikeli olarak değerlendiren Yulio, “Durum çok ama çok tehlikeli. Dünyada sınırları aşan ve dini ortadan kaldırmayı amaçlayan gizli güçler tarafından eşcinsellerin ve eşcinsel olmayanların kullanılması, kasıtlı ve sistematik bir süreç içerisinde dinin içeriğini boşaltmaya yönelik tehlikeli bir süreçtir. Sıradan insan dikkat etmiyor ve olup bitenin farkına varamıyor. Oysa dinde, siyasette ve her alanda bu olay oluyor. Bu yöntemle değerler ortadan kaldırılıyor ve böylece toplum değersiz, sembolsüz bir topluma dönüşüyor. Hâlbuki tüm toplumlar, değerlere ve sembollere ihtiyaç duyar.” ifadelerini kullandı. Yulio ayrıca, söz konusu güçlerin dinin dış görünümünü koruduğunu ancak asıl muhtevasından kopardığına dikkat çekti.
ABD'nin Minnesota eyaletinden Winona-Rochester Piskoposu Robert Barron, X hesabından yaptığı videolu paylaşımda, gösteriyi "bir tür iğrenç, küstah alaycılık" şeklinde nitelendirmiş ve Hristiyanların sessiz kalmaması ve sesini duyurması gerektiğini söylemişti.
Papa Francis'in emriyle kiliseden aforoz edilen Başpiskopos Carlo Maria Vigano, Paris'teki Olimpiyatları, geleneksel aile rollerini baltalamak isteyen Hıristiyan karşıtı elitlerin Tanrı'ya yönelik alçakça bir saldırısı olarak şiddetle kınadı. Vigano, Bu şeytani ritüellerin daha önce 2012 Londra Olimpiyatları'nda, 2016 Gotthard Tüneli açılışında ve 2022 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunlarında görülen tekrar eden bir tema olduğunu söylüyor. Başpiskopos şunlardan rahatsız olduğunu dile getirdi:
- Travesti ve kadınsı dansçılar
- LGBTQ+ Son Akşam Yemeği'nin bir parodisi
- Kıyametin atlılarının hologramları
- Fransız Devrimi'ni kutlayan başı kesilmiş Marie Antoinette
Vigano, Emmanuel Macron'un karısına travesti derken Michelle Obama'yı peruklu, kaslı bir adam olarak tanımladı ve şu ifadeleri kullandı, “Tıpkı Barack Obama'ya peruklu kaslı bir adamın eşlik etmesi gibi, bir travestiyi kendi karısı gibi gösteren Emanuel Macron da cezasız bir şekilde.”
Başpiskopos sözlerini, Hıristiyanların küresel olarak birleşmesini ve Olimpiyatları ve sponsorlarını boykot etmesini savunarak bitirdi.
Ortadoğu Kiliseler Konseyi (MECC) ise, “Fransa'daki Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde olanları, Hristiyanlıktaki ve dünyadaki milyarlarca insan için kutsal olan şeyin alay konusu olduğunu gördük. Özgürlük, çeşitlilik ve yaratıcılık, başkalarının inançlarına hakaret etmekle veya insan kalitesiyle hiçbir ilgisi olmayan şekillerde onlarla alay etmekle bağdaşmaz.” açıklamasını yaptı.
Siyasilerin Tepkileri
Fransız partisi Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) kurucu lideri Jean-Luc Melenchon kendi internet sitesi üzerinden bir açıklama yaptı. Son Akşam Yemeği tablosunun “drag queen” performansıyla canlandırılmasını, "İsa ve havarilerinin son yemeği ve pazar ibadetinin temeli olan, Hristiyanların 'Son Akşam Yemeği' ile alay edilmesinden hoşlanmadım" sözleriyle eleştirdi. “İnananları gücendirme riskini almaya” gerek olmadığını vurguladı.
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) aşırı sağcı Fransız üyesi Marion Marechal, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Son Akşam Yemeği'nin bu 'drag queen' parodisi karşısında hakarete uğradığını hisseden dünyadaki tüm Hristiyanlar, şunu bilin ki konuşan Fransa değil" diyerek, bu olayın sorumlusunun "her türlü provokasyona hazır solcu bir azınlık" olduğunu belirtti.
Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partili milletvekili Laure Lavalette, X hesabından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a hitaben yaptığı paylaşımında, "Sayın Cumhurbaşkanı, hepimiz Paris 2024 Olimpiyat Oyunları nedeniyle çok mutluyuz ve bu akşam siyaset konuşmak istemiyorum. Ancak bu gerçekten gerekli miydi?" ifadelerine yer verdi. Emmanuel Macron Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenini "Bunu 100 yıl sonra da konuşuyor olacağız! BAŞARDIK!" şeklinde yorumlamıştı.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev konuyla ilgili olarak, “Ülkemizde mükemmel bir şekilde düzenlenen Soçi Olimpiyatlarını ya da Dünya Kupası’nı hatırlayın” dedi ve Macron'un liderliğindeki Fransa'nın, çılgın, dinsiz bir kalabalığın yuhalamaları eşliğinde şarkı söyleyen yozlaşmış bir bakire seviyesine indiğini vurguladı.
Medvedev, yorumunda “Ne büyük bir rezalet! Televizyonlarınızı kapatın ve bu utanç verici ucube gösteriyi internetten takip etmeyin!” çağrısında bulundu.
Basından Tepkiler
Amerikan New York Times gazetesi gösteriyi "Açılış Töreni Gemiyi Kaçırdı" başlığıyla özetledi.
Sağ eğilimli Le Figaro, şovun bazı bölümlerinin "çok aşırı" olduğunu belirterek, İsa ve havarilerinin Son Akşam Yemeği'nin bir moda şovunun önünde canlandırılmasını "gereksiz şekilde provokatif" buldu.
Diğer Tepkiler
Fransız avukat Fabrice di Vizio, X hesabından yaptığı açıklamada, olaya ilişkin 29 Temmuz'da suç duyurusunda bulunacağını kaydetmişti.
Amerikan milyarder Elon Musk "Son Akşam Yemeği" parodisi hakkında, "Bu, Hristiyanlara karşı son derece saygısızca bir davranıştı." diye yazdı.
Alman-Fin siber girişimci Kim Dotcom (Schmitz) "Oyunların açılış töreni, insanlığın kapanış töreni gibi hissettirdi." sözleriyle Olimpiyat açılışını eleştirdi.
Şirketlerin Tepkileri
ABD merkezli teknoloji şirketi C Spire, tören sonrasında yaptığı açıklamada, “Paris Olimpiyatları'nın açılış törenleri sırasında Son Akşam Yemeği'yle alay edilmesi bizi şoke etti. C Spire olarak Olimpiyatlar'dan reklamlarımızı çekiyoruz." ifadelerini kullandı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden (IOC) Özür Açıklaması
Gelen tepkiler üzerine özür açıklaması yapıldı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tepkiler sonrasında yaptığı açıklamada, herhangi bir dine saygısızlık gösterme niyetinde olmadıklarının altını çizerek, “Açıkçası hiçbir dini gruba saygısızlık etmek gibi bir niyetimiz yoktu. Aksine, hoşgörü ve topluluk gösterme niyetindeydik. Eğer insanlar herhangi bir şekilde alındıysa özür dileriz.” dedi.
Yayına hazırlayan: Esin Çoştu