Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "daha etkili, kapsayıcı ve bağlantılı çok taraflılığa doğru bir adım değişimi" olarak tanımladığı "Gelecek Paktı"nı kabul etti.
Pakt, ayrıca sorumlu ve sürdürülebilir bir dijital geleceğe yönelik çalışmaları da kapsayan bir ek içeriyor. Pakt, oy kullanılmadan, iki günlük Gelecek Zirvesi'nin başlangıcında kabul edildi.
Anlaşma, yaklaşık dokuz ay süren müzakerelerin ardından imzalandı. Guterres, zirvede “Çok taraflılığı uçurumdan geri getirmek için buradayız” dedi.
BM Genel Kurulu'nun Salı günü başlayacak yıllık üst düzey haftasının açılışı niteliğindeki bu etkinlikte, çok sayıda devlet ve hükümet başkanı paketin kabulü için bir araya geldi.
Liderler, “değişen dünyaya ayak uydurmak” ve “sürekli krizle karşılaşan mevcut ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını ve çıkarlarını korumak” amacıyla çok taraflı sistemi güçlendirme sözü verdiler.
Paktın belgesinde, “Tüm insanlık için daha parlak bir geleceğe giden bir yol olduğuna inanıyoruz” ifadesi yer aldı.
BM Genel Sekreteri, barış ve güvenlik, küresel yönetişim, sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği, dijital işbirliği, insan hakları, cinsiyet, gençlik ve gelecek nesiller gibi konuları kapsayan pakt için uzun süredir çağrıda bulunuyordu. Pakt, ülkelerin gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği yaklaşık 56 geniş eylem önerisini içeriyor.
Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, "Bu pakt bize daha iyi bir gelecek için umut ve ilham veriyor" dedi.
Gelişmekte olan ülkeler, uluslararası finans kuruluşlarının reformu konusunda somut taahhütler talep etmekte özellikle ısrarcı. Bu, iklim değişikliğinin etkilerini göz önünde bulundurarak, tercihli finansmana daha kolay erişim sağlamayı hedefliyor.
Barbados Başbakanı Mia Mottley, "Mevcut yönetim anlayışı, birinci sınıf ve ikinci sınıf vatandaşların olmasının kabul edilebilir olduğu fikrini pekiştiriyor" dedi.
Pakt ve ekleri – Küresel Dijital Pakt ve Gelecek Nesiller Deklarasyonu – bağlayıcı nitelikte değil. Bu durum, özellikle çatışma sırasında sivillerin korunması gibi bazı ilkelerin her gün ihlal edildiği göz önüne alındığında, uygulanabilirlik konusunda endişelere yol açıyor.
Diğer İçerikler