BM'ye Göre Pasifik Ada Ülkeleri, Küresel Suç Çeteleri için Bir Üs Olma Riskiyle Karşı Karşıya
Raporda, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, yasadışı balıkçılık ve yaban hayatı hırsızlığı, kara para aklama ve siber suçlardan kaynaklanan "tehdit ortamının" tarihteki herhangi bir dönemden daha hızlı yükseldiği belirtildi.
Ayrıca, bölgenin şu anda Amerika'dan uyuşturucu kartellerine, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan yasa dışı motosiklet çetelerine ve Asya'dan suç gruplarına ev sahipliği yaptığı belirtildi.
UNODC tarafından yayımlanan raporda "Bölgenin bazı kısımlarının, çeşitli yasa dışı faaliyetlerle uğraşan suç gruplarının hedeflediği kilit düğümler ve üsler haline gelmesi konusunda artan endişeler var." İfadelerine yer verildi.
Raporda, binlerce kilometreye yayılan Pasifik Ada ülkeleri ve bölgelerinin, izolasyonları, ekonomik kırılganlıkları, yüksek yolsuzluk seviyeleri ve sınırlı devlet kapasitesi nedeniyle özellikle savunmasız oldukları belirtildi.
Birçok Pasifik Adası, tarihsel olarak polislik konusunda Avustralya gibi yabancı ülkelere güvenmiştir, ancak bu durum, Çin'in 2022'de Solomon Adaları'na polis konuşlandırmasıyla jeopolitik olarak hassas bir hale gelmiştir. Çin'in ayrıca Kiribati'de de polis görevlileri bulunmaktadır.
Avustralya, bu yılın başlarında Çin'in bölgedeki polislik faaliyetlerinde rol oynamaması gerektiğini belirtmiş ve bölgedeki polis eğitimine ve görevlendirmelerine yardımcı olmak için 400 milyon Avustralya doları (270 milyon ABD doları) taahhüt etmiştir.
Avustralya'nın müttefiki Amerika Birleşik Devletleri de Çin'in bölgedeki etkisinden endişe duymaktadır ve Ağustos ayında Çin ve Güneydoğu Asya'daki suç gruplarının uyuşturucu kaçakçılığına karşı bölgeyle işbirliği yapacağını açıklamıştır.