Çöküş Yakında mı Geliyor? 336’nın Sırrı

ABD’li Yazar Kirkpatrick Sale, medeniyetlerin ortalama 336 yıllık ömrü olduğunu ve Batı için bu sürenin dolmuş olduğunu iddia ediyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD’li Yazar Kirkpatrick Sale, Counterpunch’da yayınlanan “Is the Collapse Coming Soon? (Çöküş Yakında mı Geliyor?) başlıklı ilginç makalesinde, medeniyetlerin ortalama 336 yıllık ömrü olduğunu ve Batı için bu sürenin dolmuş olduğunu iddia ediyor.

“Bir toplumun akademisyenlerinin medeniyetlerin çöküşü, imparatorlukların sonu, insan neslinin tükenmesi kavramı ve hatta ‘varoluşsal risk’ üzerine çalışmalara giderek daha fazla yönelmesi bu toplum hakkında neyi söyler?” diye soran yazar, hem Avrupa'da hem de Amerika'da akademik ilginin 2015'te "çöküş bilimi/collapsology" olarak etiketlenen şeye yöneldiğini, 2010 dan itibaren bu konuda çok sayıda hakemli makale, kitap ve ansiklopedi maddesi oluştuğuna dikkat çekiyor.

Bu yeni entelektüel ilgi dalgasının bir kolu, geçmişte imparatorlukların ve medeniyetlerin yaşam sürelerinin yakından incelenmesi de dahil olmak üzere toplumsal çöküşün nedenlerinin incelenmesi olmuştur. BBC muhabiri ve Cambridge Üniversitesi'nde Varoluşsal Risk Çalışmaları Merkezi'nde profesör olan Luke Kemp tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma 2019'da yayınlandı ve MÖ 24. yüzyıldaki Akad imparatorluğundan modern çağa kadar toplumların ortalama yaşam süresinin 336 yıl olduğunu buldu.

Batı için 336 yıllık sürecin başlangıcı 1689’a denk geliyor.

Medeniyetlerin büyümesinin kaçınılmaz sınırları vardır ve bu sınırlar bir kez aşıldığında -modern ekolojistlerin "aşırı tüketim" adını verdiği bir durum- hayatta kalma mümkün değildir. Tam da bu doğrultuda 1972 yılında MIT bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yapılan Büyüme Sınırları adlı ilginç bir çalışma, bilgisayar analiziyle "dünya nüfusundaki, sanayileşmedeki, kirlilikteki, gıda üretimindeki ve kaynak tükenmesindeki mevcut büyüme eğilimleri değişmeden devam ederse, bu gezegendeki büyümenin sınırlarına önümüzdeki yüz yıl içinde, muhtemelen 2020-30 civarında ulaşılacağını" göstermiştir.

Yazar, 336 yıl geriye giderek 1689 yılına denk gelen anlamlı bir olay bulamıyor ve kendince daha geriye, 500 yıl geriye gidiyor. Ancak, 1689 yılı Türkler için anlam ifade ediyor ve hiç te yanlış bir tarih olarak algılanmayabilir. 1689 yılı, Osmanlı ordusunun müttefik Avrupa kuvvetlerine karşı Viyana'da ağır bir yenilgiye uğramasıyla Türk-İslam Medeniyetinin gerilemeye ve sonra çökmeye başladığı tarihtir. Aynı zamanda Batı medeniyetinin fiilen gücü ele geçirmeye başladığı tarihtir de. Bu bakımdan oldukça tutarlı bir sayı olarak görülebilir.

Batı medeniyeti için 336 yılı baz alan yazar, çöküşün başlangıcının muhtemelen çoktan gerçekleşmiş olduğunu iddia ediyor ve 2025'in sonlanması için uygun bir yıl olduğunu öngörüyor.

 

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA