Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Pakistan Büyükelçisi Dünyayı Uyardı

"Hindistan'ın işgali altındaki Cammu Keşmir bölgesi, halihazırda dünyanın en büyük toplama kampına dönüşmüş durumdadır."
SDE Editör
05 Eylül 2019 17:14
A+
A-

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Sajjad Qazi, Sovyetler Birliği dönemindeki "demir perde" benzetmesine atıf yaparak, "Cammu Keşmir'de 'safran perde' yaşanıyor. Hindistan'ın işgali altındaki Cammu Keşmir bölgesi, halihazırda dünyanın en büyük toplama kampına dönüşmüş durumdadır." dedi.

Büyükelçi Qazi, Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde (SDE) düzenlenen "Cammu Keşmir Anlaşmazlığı: Güncel Krizin Bölgesel Barış ve Güvenliğe Tehditleri" başlıklı konferansta konuştu.

Dünyadaki en ciddi insani krizlerden birinin Cammu Keşmir bölgesinde yaşandığının altını çizen Qazi, bu krizin uluslararası toplumun gözü önünde meydana geldiğini aktardı.

Qazi, "Bizler, dünya tarihinde 'demir perdeye' şahit olduk. Keşmir'de de 'safran perde' yaşanıyor. Hindistan'ın işgali altındaki Cammu Keşmir bölgesi, halihazırda dünyanın en büyük toplama kampına dönüşmüş durumdadır." ifadesini kullandı.

Bölgedeki anlaşmazlığın tarihi boyutlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Qazi, uluslararası basının son dönemdeki haberlerinden de alıntılar paylaştı. 

Qazi, Filistinliler üzerinde uygulanan baskılarla Keşmir'de Hindistan'ın uyguladıklarının benzer olduğunu söyleyerek, "Uluslararası arenada kabul gören bu ihtilafın çözümsüz kalması, iki ülke arasında savaşların yaşanmasına neden olabilecek şartlar oluşturmaktadır." şeklinde konuştu.

Cammu Keşmir halkının kendi kaderini kendilerinin tayin etmesi gerektiğine dikkati çeken Qazi, Hindistan'ın bölgedeki eylemlerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının da hilafına olduğunu anımsattı. Qazi, "Eğer dünya, Hindistan'ın Keşmir işgaline sessiz kalmaya devam ederse, iki taraflı nükleer savaşın başlaması mümkün olacaktır." ifadesini kullanarak, uluslararası toplumun bu konuda sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğine işaret etti.

SDE Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı ise SDE'nin diğer uluslararası sorunlarda olduğu gibi Keşmir konusuyla da yakından ilgilendiğinin altını çizdi. "Keşmir uluslararası hukukun, sistemin en kadim problemi" dedi. Kafkasyalı, Türkiye-Pakistan bağlarına işaret etti ve "Keşmir sadece uluslararası sistemin problemi değil aynı zamanda kardeşimiz dediğimiz Pakistan'ın dolayısıyla da bizim problemimiz" diye konuştu.

Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılması

Hindistan, yaptığı değişiklikle Anayasa'nın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos'ta iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış, Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayırmıştı.

İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

Seçim kampanyası döneminde yaptığı konuşmalarda Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılacağına dair söz veren Narendra Modi liderliğindeki milliyetçi Hindistan Halk Partisi hükümeti, bağımsızlık sonrası bölgeye tanınan otonom yapıyı verdiği kararla ortadan kaldırmış oldu.

Kararının ardından bölgede Hint güvenlik güçleri Cammu Keşmir'de asayiş operasyonlarını ve sivil halk üzerindeki baskıları, yoğunlaştırmış, bölgedeki tüm yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.